Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Rolul Sarurilor Minerale Pentru Organism

Rolul Sarurilor Minerale Pentru Organism

Rolul Sarurilor Minerale Pentru Organism

Necesitatile organismului in saruri minerale sunt determinate de rolul important al acestora in desfasurarea proceselor vitale.

Sarurile minerale au in primul rand un rol plastic important. Dintre sarurile minerale, calciul si fosforul ocupa, din punct de vedere cantitativ, locul cel mai important in procesele plastice. Calciul, fosforul si magneziul sunt constituentii de baza ai oaselor si dintilor, iar unele saruri minerale intra in compozitia protoplasmei celulare. Se gasesc, de asemenea, si in componenta lichidelor celulare si extracelulare, contribuind la mentinerea constantelor mediului intern al organismului, echilibrului acido-bazic, presiunii osmotice etc. Se afla si in compozitia unor fermenti si hormoni, ceea ce le confera un rol functional important. De exemplu, iodul intra in compozitia hormonului tiroidian, bromul – in compozitia hormonilor hipofizari, zincul – in compozitia secretiei pancreatice, clorul – in compozitia secretiei gastrice; magneziul intra in structura fosfatazei, zincul – in structura carboanhidrazei. Deci, sarurile minerale au un rol important in metabolismul proteinelor, glucidelor si lipidelor. Nu mai putin important este aportul sarurilor minerale in procesul de hematopoieza. Astfel, fierul intra in structura hemoglobinei, cobaltul – in cea a vitaminei B12.

Din aceste cateva exemple, care nu epuizeaza rolul sarurilor minerale in organism, rezulta evident importanta pe care o are asigurarea unui aport corespunzator de saruri minerale prin ratia alimentara.

Organismul are posibilitatea sa-si creeze o oarecare rezerva de saruri minerale in zilele in care aportul este mai crescut si sa asigure nevoile organismului in zilele cu aport mai redus. Astfel, in piele se gasesc rezerve de sodiu, in muschi – rezerve de potasiu, in oase – rezerve de calciu si magneziu, in ficat – rezerve de fier. Alimentele contin in general o cantitate suficienta de saruri minerale, iar o ratie echilibrata in structura ei proteica, lipidica si glucidica aduce, de obicei, si cantitatea necesara de saruri minerale.

Continutul de microelemente in produsele alimentare de origine vegetala si animala, precum si in apa variaza mult, deoarece depinde de proprietatile si componenta solului. De aceea, in unele localitati insuficienta, iar uneori surplusul unor microelemente in sol duce la patrunderea insuficienta sau excesiva a microelementului respectiv in organismul uman. Din aceasta cauza pot aparea unele boli specifice, numite endemii geochimice. Ele se raspandesc in masa si se intalnesc in permanenta la populatia unui anumit raion, fiind provocate de particularitatile locale ale componentei chimice a solului, a apei potabile si a produselor alimentare. Dintre toate endemiile geochimice cea mai raspandita este gusa endemica, provocata de insuficienta iodului in alimente.

Deci, probleme importante din punct de vedere practic apar in acele regiuni in care solul, apa si alimentele au un continut redus de iod sau fluor, care asigura nevoile organismului in aceste microelemente, sau un continut exagerat de fluor. Aceste probleme se rezolva in cadrul unor preocupari speciale, legate de gusa endemica, incidenta crescuta de carie dentara sau a petelor dentare.

O problema dificila in activitatea practica zilnica o constituie asigurarea unui raport corespunzator de calciu, fosfor si fier prin ratia alimentara.

Absorbtia calciului, magneziului si fosforului scade atunci cand raportul dintre ele este dezechilibrat. Un exces de anioni fosforici, legand o parte din calciu sub forma de fosfat tricalcic insolubil si fosfat bicalcic putin solubil, micsoreaza coeficientul sau de utilizare digestiva. Un efect asemanator are excesul de calciu fata de fosfor. Insolubilizandu-se reciproc, elementul in exces este eliminat, micsorandu-se considerabil utilizarea lui. De aceea, pentru o buna absorbtie si a calciului, si a fosforului, este necesar ca raportul dintre aceste elemente sa fie cat mai aproape de unitate, iar raportul dintre calciu si magneziu sa fie in jurul cifrei 3.

Din multiplele roluri ale bioelementelor minerale in organism, mentionam doar cateva, cu caracter general.

  • Intra in structura tuturor celulelor si lichidelor interstitiale. Unele tesuturi sunt deosebit de bogate in elemente minerale (oasele, dintii).
  • Intervin in reglarea cantitatii de lichide din organism si a echilibrului dintre apa intra- si extracelulara.
  • Influenteaza permeabilitatea membranelor.
  •  Mentin o anumit a presiune osmotic a si echilibrul acid-baza.
  • Intra in structura multor enzime (de exemplu, metaloenzimele cu fier, cupru, zinc, mangan, molibden etc.) sau, prin prezenta lor, sub forma de ioni, in mediul de reactie, potenteaza sau inhiba activitatea unor enzime si hormoni. Pe aceasta cale, elementele minerale particip a la foarte multe procese biochimice anabolice sau catabolice.
  • Intervin in contractia musculara si in reactivitatea sistemului nervos.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 8 martie, 2013, 14:44 Afisari: 89

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *