Prima Pagina » Sanatate A-Z » Geriatrie » Rolul si Pozitia Medicului si Asistentei Fata de Bolnavul Varstnic

Rolul si Pozitia Medicului si Asistentei Fata de Bolnavul Varstnic

Rolul si Pozitia Medicului si Asistentei Fata de Bolnavul Varstnic

Medicul care nu cunoaste sau nu tine seama de particularitatile varstei bolnavului, risca erori de diagnostic si tratament uneori grave. Primul gest terapeutic al medicului, este de a stabili daca se afla in fata unui “bolnav in varsta”, sau a unui “varstnic cu modificari fiziologice de imbatranire”. Aceasta, pentru ca uneori familia sau chiar pacientul solicita medicului, masuri pentru recuperarea unor functii si performante caracteristice unor varste mai tinere. Deci delimitarea “starii de boala”, de “starea de imbatranire”, nu este simpla dar este obligatorie. Medicul trebuie sa convinga subiectul si anturajul ca simptomele prezentate sunt firesti, tin de varsta, deci nu trebuie sa ingrijoreze.

Vor fi prescrise terapii neagresive, blande, dietetice, vitamine, eutrofizante, tonice. Se va face psihoterapie, se vor aplica corectiile necesare (ochelari, protejarea auzului), se va stabili regimul de viata.

Anamnezei, trebuie sa i se asigure timp suficient, deoarece astfel se pot obtine detalii importante. Daca nu se obtin informatiile dorite, se recurge la familie sau la anturaj. Este important si felul in care medicul participa la convorbirea cu bolnavul. Hipoacuzia fiind frecventa, trebuie sa se vorbeasca bolnavului mai tare, mai rar si mai clar, neezitand repetarea intrebarii cu rabdare si tact. Trebuie gasit timp pentru a asculta pe indelete, chiar daca bolnavul devine incoerent sau amnezic. Importanta este si inspectia, observatia bolnavului (faciesul, atitudinea in pat, mersul, mimica, vorbirea deci Habitusul varstnicului).

Mai rar vom fi solicitati pentru simptome zgomotoase (febra, frisoane, etc) si mai frecvent pentru alterari difuze si rapide ale starii generale. Diagnosticul trebuie sa fie pluridimensional, adica si clinic si gerontologie. De exemplu: formularea clasica “cardiopatie ischemica sau hipertensiune arteriala”, trebuie completata cu diagnostice ca: imbatranirea prematura, sindrom de imobilizare, boala de retragere (de pensionare), sociodependenta etc.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 27 februarie, 2013, 14:08

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *