Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Rolurile salivei

Rolurile salivei

Rol digestiv: intervine in degradarea glucidelor (amilaza) si a trigliceridelor (lipaza – nn);

Faciliteaza procesele de masticatie si deglutitie (inmoaie fragmentele alimentare datorita continutului in apa si in mucina care duc la formarea bolului alimentar);

Solubilizeaza (dizolva) substantele continute in alimente, favorizand stimularea receptorilor gustativi si formarea senzatiilor gustative cu rol in intensificarea secretiilor digestice (gastrice si intestinale);

Protejeaza mucoasa bucala de actiunea coloziva a unor substante chimice sau de variatiile termice ale alimentelor;

Indeparteaza resturile alimentare si celulele descuamate de pe gingii si dinti care sunt un mediu bun de cultura pentru microbi => infectii;

Rol antiseptic si antibacterian prin : lizozim, lactoferina, Ig A, sulfocianatul de K;

Mentine echilibrul acidobazic prin sistemele tampon;

Mentine echilibrul hidric : cantitatea de saliva secretata e direct proportionata cu starea de hidratarea organismului. Deshidratare (febra -> scade secretia salivara -> uscaciunea gurii -> sete). Umectarea mucoasei bucale si a faringelui -> inhiba senzatia de sete temporar -> previne suprahidratarea;

Rol excretor: prin saliva se elimina substante toxice ca: uree, acid uric dar si produsi de metabolizare ai unor alimente. Se mai elimina: alcool si droguri, metale grele: Pb in intoxicatia cu saturnism. El se depune pe gingie => lizereu gingival brun. Alte metale grele: Hg, Bi, (iod). Virusuri: al rabiei sau turbarii, al poliomielitei, gripale si paragripale;

Rol in vorbirea articulata: mentine elasticitatea si supletea mucoasei. Uscaciunea gurii impiedica vorbirea;

Rol endocrin: contine un hormon salivar numit parotina.  Elibereaza factori epidermali de crestere si  CGRP.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 26 octombrie, 2011, 14:53

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *