Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Rotula sau Patela

Rotula sau Patela

Rotula sau PatelaEste un os scurt turtit in sens antero-posterior, fiind situat pe fata anterioara a articulatiei genunchiului. Are o forma triunghiulara, cu doua fete, una anterioara si alta posterioara, o baza in sus, un varf in jos si doua margini, una laterala si alta mediala.

Fata anterioara a rotulei este convexa si prin intermediul bursei seroase perirotuliene vine in raport cu tegumentele. Prezinta pe suprafata sa o serie de striatiuni verticale care ii confera un aspect fibroid, striat.

Fata posterioara a rotulei este articulara, fiind impartita de catre o linie ce trece la unirea unei patrimi inferioare cu trei patrimi superioare, in doua portiuni: una superioara articulara care vine in contact cu trohlea femurala, si alta inferioara, rugoasa care vine in raport cu stratul celulo-adipos care o separa de articulatia genunchiului. Portiunea superioara prezinta in portiunea mijlocie o creasta verticala care corespunde gatului trohleei femurale, iar lateral doua fatete care corespund fatetelor articulare ale condililor. Fateta externa este mai mare decat cea interna.

Baza rotulei (basis patellae) are forma triunghiulara cu varful superior, si este inclinata de sus in jos si dinapoi inainte. In partea anterioara da insertie tendonului qvadricepsului iar in portiunea posterioara este acoperita de cartilagiu hialin si vine in raport cu concavitatea articulara.

Varful rotulei (apex patellae) este indreptat inferior, pe el inserandu-se ligamentul rotulian.

Marginile laterale ale rotulei descriu fiecare, de la baza la varf, cate o semicircumferinta. Pe aceste margini se insera fasciculele inferioare ale muschilor vasti si ligamentele colaterale sau aripioarele rotulei. 

Palparea

Din rotula se poate palpa toata fata anterioara, marginile, si mai putin baza si varful. Atunci cand muschii sunt relaxati rotula se palpeaza cu usurinta, fiind reperata prin deplasarile laterale si verticale pe care le executa.

Punere in pozitie

Elemente de reper:

  • baza osului
  • fata articulara.

Se pozitioneaza superior baza osului si posterior fata lui articulara. Extern se aseaza portiunea cea mai lata a rotulei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 10:52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *