Prima Pagina » Medicamente » Medicamente R » Rowachol

Rowachol

Prospect

Compozitie:

O capsula contine α-pinen 13,6 mg, β-pinen 3,4 mg, camfen 5 mg, cineol 2 mg, mentona 6 mg, mentol 32 mg si borneol 5 mg. Capsule gelatinoase, sferice, de culoare verde, cu gust de menta, racoritor si miros puternic-aromat.

Indicatii terapeutice:

Adjuvant in tratamentul urmatoarelor afectiuni:

 • Microlitiaza biliara;
 • Colecistite si inflamatii ale cailor biliare;
 • Diskinezii biliare;
 • Sindromul post-colecistectomie.

Doze si mod de administrare:

Doza recomandata la adulti este de 1 capsula Rowachol de 3 – 4 ori pe zi, in cure de tratament a caror durata depinde de recomandarea medicului, in functie de tipul afectiunii si de particularitatile fiecarui caz in parte. La copii, doza recomandata este de 1 capsula Rowachol de 1 – 2 ori pe zi, pentru a evita un eventual supradozaj. Capsulele se administreaza cu 30 minute inainte de mese.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la oricare dintre componentele medicamentului. Obstructie biliara, litiaza biliara cu indicatie chirurgicala, ileus, empiem la nivelul vezicii biliare. Copii sub 6 ani. Sarcina. Alaptare. Epilepsie.

Atentionari si precautii speciale pentru utilizare:

Datorita prezentei in compozitia Rowachol a unei cetone (mentona), cu proprietati neurotoxice si emenagoge administrarea medicamentului este contraindicata la pacientii cu epilepsie, in timpul sarcinii sau al perioadei de alaptare. Se recomanda a nu se depasi doza recomandata datorita posibilitatii de aparitie a fenomenelor de supradozaj.

Datorita efectului colecistokinetic al unor componente din compozitia medicamentului (alcooli, mentona), administrarea la pacienti cu litiaza biliara poate determina aparitia unei colici biliare, sau a unor complicatii (icterul obstructiv, colangita, pancreatita) in cazul prezentei unor calculi a caror dimensiune nu permite eliminarea lor. De aceea in special in cazul pacientilor in varsta este necesara o anamneza corecta si administrarea cu prudenta a medicamentului. Se recomanda asocierea unei diete cu un continut scazut de colesterol.

Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune:

Tratamentul cu Bilichol poate reduce efectul anticoagulantelor orale de tip acenocumarol sau warfarina. Sunt necesare precautii in cazul medicamentelor metabolizate la nivel hepatic, care au un indice terapeutic mic.

Sarcina si alaptarea:

Medicamentul este contraindicat in timpul sarcinii si alaptarii datorita proprietatilor neurotoxice, emenagoge si a efectului contracturant al mentonei.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje:

Medicamentul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse:

Pot apare reactii alergice (chiar intarziate). Reactiile adverse sunt rare si minore. Un numar mic de pacienti au prezentat eructatii si gust de menta dupa masa. Acestea pot fi reduse sau evitate prin administrarea medicamentului cu 30 de minute inainte de masa. Un numar foarte redus de pacienti au prezentat senzatie de gura uscata si ulceratii bucale, efecte care pot fi inlaturate prin intreruperea tratamentului.

Supradozaj:

Datorita continutului in monoterpene si a prezentei mentonei in compozitia medicamentului, administrarea acestuia timp indelungat poate determina fenomene de intoxicatie cronica: nefrita, hemoragii gastrice, insuficiente hepato-renale, steatoza hepatica.

Administrarea in doze mari a cetonelor (mentona) poate determina, in functie de doza, fenomene de intoxicatie acuta ca: vertij, stare generala de rau, dezorientare, obnubilare, accese epileptiforme si tetaniforme (contractii mioclonice), greata, dispnee si tulburari psihosenzoriale, coma si deces (intr-un timp extrem de scurt la doze foarte mari), avort datorita faptului ca la aceste doze cetonele sunt neurotoxice si emenagoge.

Daca medicamentul a fost inghitit de putin timp, trebuie efectuate spalaturi gastrice. Pacientul trebuie supravegheat cu atentie si daca este necesar trebuie instituit tratament simptomatic. Trebuie monitorizata functia cardiaca, renala si hepatica. Studiile preclinice de toxicitate efectuate la animal au evidentiat faptul ca dozele mari de uleiuri esentiale pot provoca deprimarea sistemului nervos central, ducand la stupoare, insuficienta respiratorie, stare de excitatie si convulsii. Iritatia digestiva poate conduce la greata, varsaturi si diaree.

Proprietati farmacodinamice:

Grupa farmacoterapeutica: alte preparate pentru terapia bilei Cod ATC: A05A XN2. Datorita actiunii hepatostimulante a alcoolilor, coleretice a alcoolilor si mentonei, antiinflamatorii a mentonei si monoterpenelor din compozitia medicamentului, administrarea acestuia poate fi utila in tratamentul adjuvant al microlitiazei biliare, a dischineziei biliare, a sindromului post-colecistotomie si a proceselor inflamatorii la nivelul tractului biliar, iar toate componentele au si proprietati antiseptice.

Proprietati farmacocinetice:

Farmacocinetica medicamentului este complexa fiind o combinatie de alcooli, monoterpene si o cetona. Studiile de biodisponibilitate au evidentiat o absorbtie rapida a medicamentului. Mentolul este absorbit rapid, metabolizat la nivel hepatic si excretat in urina si bila sub forma de glucuronizi. Timpul de injumatatire este de 0,373±0,0081 ore. Concentratia plasmatica maxima a compusilor conjugati este de 2,467±0,063 mg/l;.

Pret:

Rowachol este disponibil in farmacii la un pret mediu de 16 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 16 mai, 2019, 9:49

3 Discutii la Rowachol

 1. Mihai 02/03/2012 at 18:01

  Buna ziua,
  Sotia mea este insarcinata “in 8 sau 9 saptamani”(22,2 mm fatul, asa a precizat medicul). In acest interval a luat, timp de 2 zile 5 gelule de rowachol (inca nu aflasem de sarcina).
  As dori sa aflu cat de periculoasa este administrarea in timpul sarcinii (eventual cum afecteaza dezvoltarea fatului) si daca se pune problema sa facem un avort.

  Răspunde
  • Ivanna 05/03/2012 at 11:31

   Desi nu au fost raportate efecte teratogene, este recomandabil ca femeile insarcinate sa nu ia Rowachol in timpul primul trimestru de sarcina.

   Datorita prezentei in compozitia Rowachol a unei cetone (Mentona), cu proprietati neurotoxice si emenagoge administrarea medicamentului este contraindicata la pacientii cu epilepsie, in timpul sarcinii sau al perioadei de alaptare. Studiile preclinice de toxicitate efectuate pe animale au evidentiat faptul ca dozele mari de uleiuri esentiale pot provoca deprimarea sistemului nervos central, ducand la stupoare, insuficienta respiratorie, stare de excitatie si convulsii. Obligatoriu cereti sfatul medicului dvs. ginecolog.

   Datorita efectului colecistokinetic al unor componente din compozitia medicamentului (alcooli, mentona), administrarea la pacienti cu litiaza biliara poate determina aparitia unei colici biliare, sau a unor complicatii (icterul obstructiv, colangita, pancreatita) in cazul prezentei unor calculi a caror dimensiune nu permite eliminarea lor. De aceea in special in cazul pacientilor in varsta este necesara o anamneza corecta si administrarea cu prudenta a medicamentului.

   Răspunde
   • Mihai 05/03/2012 at 18:08

    Multumesc frumos pentru raspunsul prompt. Am consultat deja 3 ginecologi direct si un al patrulea prin telefon. Primul a zis ca exista un risc de malformatii dar nu a reusit sa spuna macar daca e mare, mai mare, redus…al doilea a ridicat practic din umeri intrucat nu a fost deplin lamurit nici dupa citirea prospectului…al treilea spunea ca “nu s-a absorbit prin placenta” si in sfarsit, ultimul a zis ca nu suntem sanatosi la cap si ca stresam fatul degeaba. Fiecare bineinteles a precizat ca este necesar sa facem investigatii suplimentare care sunt in desfasurare in acest moment.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *