Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Rozmarin (Rosmarinus officinalis – Fam. Lamiaceae)

Rozmarin (Rosmarinus officinalis – Fam. Lamiaceae)

Rozmarin Rosmarinus officinalisIn Evul Mediu, rozmarinul, simbol al dragostei si fidelitatii, era impletit in cununa miresei si impartit nuntasilor. Rozmarinul este un arbust stufos, aromat, vesnic verde, care se gaseste in tot bazinul mediteraneean. Spicele de flori colorate in albastru-deschis sau lila se deschid in mai si iunie. Ele contin un ulei esential care intra in compozitia apei de colonie.

Parti utile – florile si frunzele

Florile se recolteaza cand sunt total deschise, apoi se usuca. Frunzele vesnic verzi pot fi recoltate in orice perioada a anului. Frunzele se oparesc, apoi se usuca. Rozmarinul este folosit la prepararea de infuzii, fineturi si a unui ulei esential.

Compusi activi

Rozmarinul contine multe principii active. Flavonoi­dele sunt stimulente si antioxidanti; fenolii – mai ales acidul rozmarinic -sunt antiseptici si reduc inflamatiile; taninii astrin-genti lupta impotriva infectiilor; s-a aratat ca rozmarinul are proprietati analgezice si stimulatoare. Uleiul volatil are aroma acutita, stimulatoare, printre compusii sai numarandu-se cineolul si camforul.

Utilizari medicinale

Flavonoidele din rozmarin stimuleaza circulatia prin tonifierea capilarelor si prin ameliorarea fluxului sangvin venos – beneficii care justifica utilizarea traditionala a rozmarinului pentru imbunatatirea memoriei si a concentratiei, pentru tratarea durerilor de cap si pentru stimularea cresterii parului.

Planta usureaza digestia, si este prescrisa pentru probleme precum dispep-sia, crampele gastrice, aerofagia si constipatia. Studii efectuate pe animale in 1987 au desco­perit ca rozmarinul creste secretia biliara, importanta pentru digestia grasimilor. O lucrare publicata in 1995 a aratat ca planta are efect diuretic si actiune detoxifianta hepatica.

Rozmarinul este un antiinflamator eficient. Are calitati antibacteriene si expectorante, putand fi folosit in tratarea infectiilor tractului respirator. Este si un tonic bun pentru per­soanele care sufera de fatigabilitate. Extern, uleiul esential de rozmarin se dilueaza cu un ulei excipient, precum cel de floarea-soarelui, si se foloseste ca masaj pentru tratarea durerii musculare, a sciaticii si a durerilor si inflamatiilor reumatice. Infuzia adaugata in apa de baie este benefica in cazul reumatismului. Extractul de rozmarin stimuleaza foli-culii de par si circulatia scalpului; se aplica pe cap pentru prevenirea alopecie premature. Calitatile lui antiseptice si astringente il fac util in tratamentul matretii.

Cultivare

Rozmarinul se cultiva din butasi. Odata ce acestia au prins radacini, se planteaza intr-un loc luminos si cald, ideal pe un sol nisipos.

Preparare si dozaj

In tratamentul dispepsiei, crampelor gastrice, constipatiei si al infectiilor tractului respirator; infuzie: Puneti 2-4 g de planta uscata la o cana cu apa clocotita, acoperiti si lasati sa infuzeze timp de 10 minute. Beti 3 cani pe zi, dupa mese.

In tratamentul reumatismului; infuzie: Puneti 50 g de planta la 1 L de apa clocotita. Acoperiti si lasati sa infuzeze timp de 30 de minute, apoi adaugati lichidul in apa de baie.

Precautii

A nu se administra copiilor. Femeile insarcinate sau care alapteaza nu trebuie sa consume mai mult rozmarin decat este in mod normal in dieta.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 13 decembrie, 2012, 11:25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *