Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Rubarba (Rheum palmatum – Fam. Polygonaceae)

Rubarba (Rheum palmatum – Fam. Polygonaceae)

Rubarba Rheum palmatumNumita si rubarba chinezeasca. Originara din nord-estul Asiei, aceasta specie de rubarba – spre deosebire de varietatea de gradina, mai cunoscuta – este folosita ca remediu. Planta ierboasa inalta, ea are petiole carnoase si frunze mari, palmate si zimtate. Manunchiuri rasfirate de flori in forma de stea, colorate in alb, verde sau rosu, apar in iulie si august, urmate de fructe uscate, cu aripioare. Doar rizomul voluminos are valoare medicinala.

Parti utile – rizomul

Desi planta este cultivata in Europa, rizomii folositi in medicina naturista sunt importati din China si Coreea. Rizomii plantelor cu varste cuprinse intre 6 si 10 ani se recolteaza toamna. Rizomul uscat este folosit la prepararea de infuzii, decocturi, tincturi si pulberi, sau maruntit.

Compusi activi

Compusii rubarbei responsabili pentru actiunea ei laxativa sunt derivatii antracenici, majo­ritare in rizomul uscat fiind glicozidele antrachinonice. Sunt prezenti si taninii si flavonoidele.

Utilizari medicinale

Rubarba este un laxativ extrem de eficient, desi se stie ca, uneori, dozele foarte mici pot produce constipatie. Numeroase studii au demonstrat ca planta stimuleaza muscula­tura intestinala, crescand absorbtia apei si a electro-litilor. Totusi, preparatele din rubarba nu trebuie folosite mai mult de 10 zile consecutiv, deoarece exista pericolul aparitiei unor afectiuni induse de efectul laxativ, precum colita, diareea, dezechilibrul hidroelectrolitic si hipokaliemia (scaderea nivelului de potasiu din sange).

Studii recente efectuate in China au aratat ca preparatele din rubarba pot ajuta la detoxifierea organismului prin eliminarea ureei si a altor metaboliti azotati de excretie. Se pare ca acest efect se datoreaza actiunii directe a plantei asupra rinichilor, deoarece si alte studii au demonstrat ca planta poate limita inflamatia din cazurile de insuficienta renala cronica. Cercetatori chinezi au consemnat faptul ca planta poate inhiba lantul de reactii din organism care duce la vazoconstrictie. Rubarba este folosita de asemenea pentru stimularea apetitului si ameliorarea digestiei, ca si pentru tratarea afectiunilor hepatice si biliare si a inflamatiilor si infectiilor orale.

Cultivare

Rubarba poate fi cultivata din seminte care se sadesc la sfarsitul iernii, sau din butasi saditi la sfarsitul toamnei. Prefera solurile umede, bine drenate, bogate in humus si locurile insorite.

Preparare si dozaj

In tratamentul constipatiei; decoct: Fierbeti 20 g de rubarba uscata sau 40 g de planta proaspata in 750 ml de apa si lasati la foc mic pana cand lichidul scade pana la 500 ml. Luati 50-100 ml seara, devreme.

In tratamentul lipsei apetitului ca decoct: Luati 10 ml de decoct (vezi mai sus) de 2 ori pe zi.

Precautii

Rubarba nu trebuie administrata simultan cu alte laxative; si se recomanda combinarea tratamentului cu exercitii fizice si ajustari ale dietei. Persoanele care sufera de obstructii intestinale, artrita, boli renale sau probleme urinare trebuie sa evite rubarba. Planta nu este recomandata ca laxativ copiilor cu varste intre 10 si 15 ani si este strict interzisa copiilor sub 10 ani. Nu este recomandata in sarcina si alaptare. Persoanele cu istoric de alergii trebuie sa fie atente cand folosesc preparate din rubarba, in cazul in care au sensibilitate la aceasta planta.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 13 decembrie, 2012, 11:31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *