Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Sacrul (Os Sacrum)

Sacrul (Os Sacrum)

Sacrul (Os Sacrum)

Este un os nepereche, situat median, simetric, situat in partea posterioara a bazinului intre cele doua oase coxale, dedesubtul coloanei vertebrale lombare si deasupra coccisului. Prezinta o directie oblica de sus in jos si dinainte inapoi, formand cu coloan vertebrala un unghi cu deschiderea inainte, numit promontoriu (promontorium). Prezinta o forma de piramida patrulatera cu un varf, patru fete (anterioara, posterioara si laterale) si o baza.

Fata anterioara sau pelvina a sacrului (facies pelvina) este concava, priveste inainte si in jos si prezinta pe linia mediana o coloana osoasa constituita din sudarea celor cinci copuri vertebrale. Pe aceasta coloana se observa patru linii transversale (lineae transversae) care reprezinta locurile de sutura. La extremitatile fiecarei linii transversale se gaseste cate o gaura  numita gaura sacrata anterioara sau pelvina (foramina sacralia pelvina) prin care trec ramurile anterioare ale nervilor sacrati. Fiecare din aceste gauri sunt separate de gaurile superioare si inferioare prin cate o creasta pe care se insera muschiul piramidal.

Fata dorsala a sacrului (facies dorsalis) este convexa si presarata cu foarte multe reliefuri. Pe linia mediana se gaseste o creasta osoasa care continua linia apofizelor spinoase lombare si care este numita creasta sacrata mediana (crista sacralis mediana). Aceasta creasta se termina cam la nivelul celei de a treia sau a patra vertebra sacrata, bifurcandu-se si cuprinzand intre liniile sale de bifurcatie, orificiul inferior al canalului sacrat (hiatus sacralis). De o parte si alta a crestei sacrate intalnim dinauntru inafara, mai intai cate un sant longitudinal numit santul sacrat (sulucus sacralis) care continua santurile vertebrale de la nivelul regiunii lombare. Mai lateral acestor santuri sacrate se gaseste cate un rand de tuberculi, in numar de cinci, numiti tuberculii sacrati postero-mediali (crista sacralis dorsalia). Extern acestora se intalneste cite un rand format din patru gauri, numite gaurile sacrate posterioare (foramina sacralis dorsalia) prin care ies ramurile posterioare ale nervilor sacrati. Apoi urmeaza un al doilea rand de tuberculi, numiti tuberculii sacrati postero-laterali (crista sacralis lateralis).

Fetele laterale ale sacrului sunt foarte largi in portiunea superioara si foarte inguste in portiunea inferioara. În portiunea anterioara si superioara a acestor fete se vede o larga suprafata articulara care are forma unui pavilion de ureche si care se mai numeste si fateta auriculara a sacrului, formand articulatia sacro-iliaca. Ea este destinata articularii cu fateta corespunzatoare de pe fata posterioara a coxalului. Posterior de fateta auriculara si in concavitatea pe care o descrie marginea ei posterioara se gaseste mai intai o gropita ciuruita pentru vase iar posterior acesteia se gaseste o suprafata foarte rugoasa pentru insertia ligamentelor sacro-iliace posterioare, numita tuberozitatea sacrata (tuberositas sacralis). Inauntru si in partea inferioara a fatetei auriculare se gaseste un sant numit santul preauricular al sacrului in care se vor insera ligamentele sacro-iliace anterioare.

Baza sacrului (basis ossis sacri) prezinta pe suprafata ei toate detaliile pe care le prezinta fata superioara a unei vertebre lombare. Pe linia mediana, in partea anterioara se gaseste o fateta reniforma cu marele ax orientat transversal care nu este altceva decat fata superioara a corpului primei vertebre sacrate. Posterior acestei fatete se gaseste o deschizatura triunghiulara care este orificiul superior al canalului sacrat, iar inapoia acestuia se gaseste extremitatea superioara a crestei sacrate. De fiecare parte a liniei mediene se gaseste cate o suprafata triunghiulara cu baza externa care poarta numele de aripioarele sacrului. Apoi se gasesc doua ridicaturi verticale care sunt de fapt apofizele articulare, a caror fete articulare privesc inapoi si inauntru. 

Varful sacrumului (apex ossis sacralis) este format in portiunea anterioara de o fateta eliptica pentru articulatia cu baza coccisului, iar posterior acesteia se vede orificiul inferior al canalului sacrat numit si hiatusul sacrat, delimitat lateral de cele doua ramuri cu bifurcatie ale crestei sacrate, ramuri care se numesc coarne sacrate (cornu sacrale) si care se vor articula cu coarnele coccisului.

Sacrul este strabatut pe toata lungimea sa de canalul sacrat (canalis sacralis), care continua canalul rahidian al coloanei lombare. În el se gaseste fundul de sac dural impreuna cu filum terminale, in jurul caruia nervii sacrati formeaza coada de cal.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 9:12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *