Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Salmoneloza

Salmoneloza

Aceasta maladie se inregistreaza in forme sporadice pe parcursul anului, insa in anotimpurile calde pot aparea epidemii (focare). Mai des izbucnirile de salmoneloza sunt legate de nunti, cumatrii, zile de nastere si alte celebrari organizate in anotimpurile calde cu incalcari de preparare a bucatelor.

Salmoneloza este o boala infectioasa acuta din grupul infectiilor zooantroponoze si intestinale, provocata de mai multe tipuri de microbi cu denumirea de salmonele, ce patrund in organismul uman pe cale bucala prin intermediul diferitor produse alimentare, caracterizandu-se clinic printr-o intoxicatie pronuntata, febra, vome si scaune lichide repetate, care duc mai frecvent la o deshidratare pronuntata si dereglarea a mai multor sisteme ale organismului.

Trebuie de mentionat, ca salmonelele sunt foarte rezistente la actiunea diferitor factori din mediul ambiant. Spre exemplu, la fierberea bucatilor de carne cu greutatea de 400 gr, ele pier peste 2 ore si 30 min.; in carnea sarata si afumata vietuiesc 75-80 zile, in unt – circa 120 zile, in praful de camera – 90 zile, in sol – circa 5 luni, in excrementele uscate ale animalelor – 3-4 ani. In produsele de carne preparata si lactate salmonelele nu numai ca se pastreaza pana la 4 luni, dar si se multiplica vadit, nemodificandu-le exteriorul si gustul lor.

In calitate de sursa de infectie pot fi bovinele, ovinele, caprinele, porcinele, diferite pasari, mai ales cele inotatoare (gaste, rate), sobolani, soareci, alte rozatoare, chiar si pestii. Mai frecvent la rate si gaste, mai rar la gaini, in ultimii ani pot fi infectate cu salmonele si oualele lor, ce de asemenea prezinta un mare pericol pentru sanatatea omului.

De mentionat, ca numarul mare de specii ale animalelor infectate, necesitatea de a contamina timp indelungat cu mai multe categorii de animale si rezistenta mare a microbilor in mediul ambiant sunt factori importanti ce contribuie la raspandirea bolii. Putem atentiona ca un pericol mare pentru raspandirea infectiei il constituie animalele si oamenii purtatori de salmonele.

Molipsirea oamenilor are loc mai frecvent pe cale alimentara, prin intermediul produselor animaliere infectate. Carnea, laptele, ouale si pestele prezinta principalele alimente prin care se transmite infectia. Carnea de porc, pasare, vita, alte animale, consumata semicruda sau afumata si tinuta timp de cateva ore la temperatura de +10°C; ouale proaspete si derivatele lor, in special cele de rata si gasca, preparate sub forma de crema, maioneza, inghetata, duc de multe ori la dezvoltarea salmonelozei la oameni.

Laptele si derivatele lui (branzeturile, smantana, untul) pot transmite salmoneloza, daca provin de la animalele bolnave sau purtatoare de acesti microbi. De mentionat, ca un mare pericol in privinta infectarii oamenilor cu salmonele il prezinta consumul in hrana a oualelor crude, mai cu seama de gasca si rata, insa in acest aspect, in ultimul timp un pericol mare il mai prezinta si oualele de gaina chiar si de la fabricile avicole.

Salmoneloza se mai poate transmite prin intermediul apelor din rauri, lacuri, care sunt poluate cu excrementele animalelor bolnave ori purtatoare de acesti germeni. In Romania au fost descrise focare de salmoneloza in rezultatul molipsirii a apelor din fantani de catre vrabiile bolnave. Insa totusi focarele hidrice sunt rare. Se mai poate raspandi salmoneloza si prin intermediul mustelor.

La copii de pana la un an, salmoneloza se intalneste sub forma de infectie nozocomiala (molipsire intraspitaliceasca), cand la boala de baza a copilului se mai asociaza si salmoneloza, fiind dobandita prin intermediul obiectelor contaminate de la alte persoane ori direct de la mamele bolnave sau purtatoare de acesti germeni.

Mai mentionam, ca salmonelele, nimerind in produsul alimentar nu numai ca se pastreaza, dar si se inmultesc in el destul de intens, producand toxine. Infectarea se produce mai des si mai intens, daca produsele alimentare se pastreaza intr-un loc cald si sunt faramitate (carne tocata, vinegreta cu carne, racituri, salata cu ou etc), de aceea deconectarile electrice care au loc destul de frecvent la noi in timpul de vara prezinta un mare pericol in raspandirea salmonelozei.

Gravitatea evolutiei bolii depinde de cantitatea de salmonele si toxina lor, nimerite in organismul omului. Maladia se dezvolta acut dupa o perioada de incubatie, care variaza intre 6-48 ore, mai frecvent 12-24 ore. Salmoneloza evolueaza in diverse forme clinice: gastrointestinala, tifoida, septicemica, subclinica si portaj de salmonele. Cu o frecventa de 98% se intalneste forma gastrointestinala, care la randul sau se subdivizeaza in gastrita, gastroenterita, enterita, enterocolita, gastroenterocolita. Majoritatea din formele enumerate pot decurge usor, semigrav si grav.

Formele usoare se manifesta prin dureri abdominale moderate, slabiciuni generale, inapetenta, frison, greturi, diaree nepronuntata, fiind insotite de temperatura normala ori pana la 38°C. In cazuri grave debutul bolii poate fi brusc si se caracterizeaza prin inapetenta totala, frisoane, greturi chinuitoare, vome repetate, dureri pronuntate in abdomen, uneori sub forma de crampe.

La bolnavi se ridica brusc temperatura pana la 39-40°C, care poate scadea rapid pana la subnormal. Au loc scaune frecvente apoase cu un miros fetid si de o culoare verzuie. Apar convulsii musculare foarte dureroase, mai des in muschii membrelor inferioare, scade tensiunea arteriala, pulsul devine frecvent si filiform, poate aparea colapsul. Daca pacientul din asa stare nu se adreseaza dupa ajutorul medical, maladia poate avea un sfarsit tragic.

Formele generalizate (tifica si septicemica), dupa cum s-a mentionat, se intalnesc rar, insa decurg destul de grav, cu simptome de intoxicatie pronuntate, febra inalta si de lunga durata, dar fara dereglari evidente din partea tractului digestiv. Ele sunt mult asemanatoare cu febra tifoida si septicemia. Uneori tabloul clinic al salmonelozei este asemanator cu cel al holerei, in care simptomele de deshidratare predomina evident fata de cele de intoxicatie, iar maladia peste o perioada scurta duce la dezvoltarea socului hipovolemic, care la randul sau, daca bolnavul nu este spitalizat de urgenta, se poate sfarsi tragic. E necesar de mai mentionat, ca formele subclinice si portajul decurg fara semne de boala, insa persoanele cu astfel de salmoneloza, din punct de vedere epidemiologic, sunt deosebit de periculoase, daca ele participa la prepararea hranii, la distribuirea si realizarea ei, precum si acele, ce lucreaza in colectivele de copii.

Tratamentul bolnavilor cu forme medii si grave se efectueaza in sectiile de boli infectioase, iar a celora cu forme usoare – la domiciliu.

Masurile de profilaxie a salmonelozei vor fi concentrate mai intai asupra sursei de infectie. Animalele suspecte la salmoneloza, precum, si cele bolnave, trebuie supuse unui control riguros de catre serviciul veterinar si izolate. Trebuie de nimicit sistematic rozatoarele (soarecii si sobolanii), de asemenea mustele si alte insecte, care transmit infectiile intestinale si nu numai. Este necesar, ca controlul veterinar si sanitaro-igienic sa fie efectuat zilnic in locurile pentru sacrificarea animalelor si transportarea carnii, precum si in locurile de prelucrare si sarare a pestelui.

Lucratorii intreprinderilor alimentare, institutiilor de copii, cantinelor, magazinelor alimentare, caselor de odihna, taberelor de camp, trebuie sa respecte conditiile sanitaro-igienice de taiere si pastrare la rece a produselor alimentare proaspete. Trebuie de supus prelucrarii termice suficienta carnea, parjoalele, sosurile etc; trebuie sa se aiba grija de blocurile de bucatarie, sa fie asigurate cu apa calitativa, sa functioneze normal frigiderele menite pentru pastrarea produselor nerealizate.

Toate persoanele, care vin in contact cu produsele alimentare, trebuie sa fie supuse unui examen si sa aiba la mana un certificat medical. In conditiile casnice si de productie, inainte de a incepe pregatirea bucatelor si distribuirea alimentelor, trebuie de spalat bine mainile cu apa si sapun; produsele crude si cele fierte trebuie pastrate in vase separate, pentru a fi protejate de rozatoare si insecte; legumele si fructele inainte de a fi consumate, trebuie bine spalate cu apa curgatoare apoi oparite cu uncrop.

Toate produsele ce altereaza trebuie pastrate in frigider la o temperatura joasa. Bucatele, care nu au fost consumate, mai ales cele din carne, se prelucreaza a doua oara la o temperatura de +100°C timp de 15-20 de minute. Nu se recomanda de baut lapte nefiert, oua crude si apa din bazinele deschise.

O importanta masura de profilaxie o constituie depistarea precoce a bolnavilor si purtatorilor de salmonele, mai ales din randurile persoanelor decretate; izolarea si tratarea lor. De asemenea o mare importanta in ce priveste prevenirea formelor grave de salmoneloza o are acordarea la timp a primului ajutor medical, care consta din spalarea imediata a stomacului cu apa fiarta si racorita, ori spalarea lui cu o solutie de bicarbonat de sodiu de 2-5% sau permanganat de caliu 0,1%. Se vor mai efectua clisme evacuatoare.

Metode specifice eficiente de profilaxie a salmonelozei inca nu sunt elaborate. Numai respectarea cu strictete a regulilor de protectie ne poate feri de aceasta maladie, care uneori poate avea consecinte tragice.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 26 august, 2011, 15:26

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *