Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Sancru Moale

Sancru Moale

Sancru moale se prezinta sub forma de ulceratie rotund-ovalara, cu margini nere­gulate, dezlipite, cu diametrul intre cativa milimetri si 2 cm, produsa de infectia cu Haemophilus ducrey; neindurata si dureroa­sa; ulceratia este inconjurata de un halou eritematos, acoperit de depozite necrotice gris-murdar.

Frecvent se intalnesc mai mul­te ulceratii grupate. Localizate frecvent ge­nital, rar extragenital, impune diagnostic diferential cu sancrul dur din sifilis.

Simptome

Dupa o incubatie de 2-3 zile de la inoculare apare o pustula efemera careia ii urmeaza o ulceratie adesea profunda, dureroasa, de forma rotunda sau ovalara, variind ca dimensiuni de la 3-15 mm in diametru. Marginile ulceratiei de culoare rosie inchisa sunt sinuoase, usor reliefate, fundul neregulat, cenusiu, purulent, acoperit uneori de o crusta bruna-negricioasa. Baza ulceratiei este moale, edematoasa.

In faza de reparatie, sancrul moale are aspectul de plaga simpla, cu fundul curat, rosu, sfarsind prin cicatrizare. Sancrele moi sunt cel mai adesea multiple, prin inoculari simultane sau autoinoculari secundare.

Sediul leziunilor

La barbat, sancrul moale este localizat de obicei pe marginea preputului unde se pot vedea frecvent sancre moi in coroana, apoi santul balano-preputial, indeosebi la nivelul frenului, glandul si mai rar teaca penisului, scrotul. La femeie, sancrul se poate localiza in urmatoarele regiuni: clitoris, labiile mari, labiile mici. Localizarile extragenitale prin autoinoculari sunt posibile la nivelul anusului, fata interna a coapselor, plica inghinala, mai rar alte regiuni.

Complicatii

Adenopatia regionala, rara la femeie, survine dupa 2-3 saptamani in 30% din cazuri. Este obisnuit unilaterala si monoganglionara, inflamatorie, dureroasa si evolueaza spre supuratie si fistulizare. Fimoza si parafimoza sunt frecvente in cazurile de sancru cu seiu pe fata interna a preputului. Complicatiile mai rare sunt: fagedenismul, cand ulceratia se intinde rapid in suprafata si profunzime, uneori pe intinderi mari si gangrena intalnita in sancrul subfimotic, cel situat pe teaca penisului la barbat si labiile mici la femeie.

Diagnostic diferential

Diagnosticul diferential al sancrului moale se face cu leziunile ulceroase si erozive din regiunea genitala:

  • sancrul sifilitic;
  • sifilidele secundare;
  • sancrul limfogranulomatos;
  • sancrul mixt;
  • herpesul;
  • leziuni acariene;
  • ectima.

Tratament

Tratamentul este strict medicamentos, se face cu: Cefalosporine, Eritromicina, Ciprofloxacin, Biseptol.

Daca infectia nu raspunde prompt la tratament se recomanda efectuarea antibiogramei pentru determinarea sensibilitatii la antibiotice. In lipsa tratamentului sancrul moale se vindeca in cateva saptamani cu formarea unor cicatrici adanci, dar exista si riscul suprainfectarii cu alte bacteriii rezultand o inflamatie extensiva. Profilaxia impotriva infectiei cu Haemophilus ducrey consta in utilizarea mijloacelor contraceptive de bariera care protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 15 februarie, 2013, 16:28

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *