Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Sarurile Minerale

Sarurile Minerale

Sarurile Minerale

Inca de la inceputul secolului al XX-lea, atentia medicilor se indreapta spre studierea substantelor necalorigene din alimente, elementele minerale – sodiu, clor, potasiu, magneziu, fosfor, calciu etc. Unele intra in componenta tesuturilor in cantitati relativ mari si se numesc macroelemente, altele – in cantitati mai mici (mai mici de 0,01 g/kg) si se numesc microelemente. Din ultima categorie fac parte metale (fier, mangan, zinc, cupru, cobalt, aluminiu, plumb, molibden) si metaloide (iod, fluor, arsen, siliciu, bor etc.).

Se ajunge la concluzia ca din cele 100 elemente cunoscute peste 60 se gasesc in organismele vii, iar 20-21 sunt necesare pentru asigurarea structurilor tisulare si pentru desfasurarea normala a proceselor metabolice, fapt pentru care au fost numite bioelemente. Ele se afla atat in forma de solutii saline (fosfati, carbonati, cloruri etc.), cat si in componenta unor molecule organice (fosforul din nucleoproteine si fosfolipide, fierul din hemoglobina si mioglobina, sulful din vitamina B1, iodul din hormonii tiroidieni etc.).

Substantele minerale se contin in hrana naturala; uneori, ele pot sa lipseasca din alimentatie. Un regim cu consum redus de lapte, legume si fructe duce la o mineralizare insuficienta. Uneori, chiar solul contribuie la aceasta. In unele zone umede exist a un sol sarac in calciu si fosfor. Culturile cultivate pe astfel de soluri sunt sarace in aceste elemente si cu o valoare nutritiva redusa.

Indiferent de cantitatea lor in organism, toate elementele minerale biogene sunt esentiale, pentru ca organismul nu le poate sintetiza sau inlocui. Absenta din alimentatie a oricarui dintre ele determina, mai devreme sau mai tarziu, maladia carentiala respectiva.

Atat bioelementele, cat si elementele poluante, daca concentratiile lor in organism depasesc anumite limite, pot avea efecte nedorite si chiar toxice, mutagene sau cancerigene. Delimitarea dintre ratia fiziologica si doza daunatoare variaza de la un element la altul.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 8 martie, 2013, 14:38

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *