Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Scapula (Omoplatul)

Scapula (Omoplatul)

Scapula (Omoplatul)

Denumirea de omoplat deriva de la cuvintele grecesti omos = spate si platos = turtit. Este un os plat, pereche, nesimetric, situat in regiunea postero-superioara a cutiei toracice si are forma triunghiulara cu varful situat in jos.

Marginea superioara corespunde primului spatiu intercostal iar unghiul inferior corespunde celei de a 8-a coasta. Omoplatul este aplicat pe torace, pe care-l depaseste lateral, luand parte astfel la formarea umarului.

Prezinta:

 • doua fete: anterioara si posterioara;
 • trei margini: superioara, laterala si mediala;
 • trei unghiuri: superior, inferior si lateral.

Fata anterioara sau costala a scapulei (facies costalis), vine in raport cu peretele posterior al cutiei toracice si este concava si se mai numeste si fosa subscapulara. Pe suprafata acestei fete se gasesc 2-3 creste orizontale pe care se insera muschiul subscapular. In apropierea marginii interne se gasesc doua suprafete mici triunghiulare, una superioara si alta inferioara pe care se insera muschiul mare dintat (dintat anterior).

Fata posterioara a scapulei (facies dorsalis) este convexa si priveste postero-lateral. La unirea a trei patrimi inferioare cu o patrime superioara se desprinde de pe scapula, aproape in unghi drept, o apofiza de forma triunghiulara care se intinde de la o margine la alta si care creste progresiv in inaltime de la marginea mediala spre cea laterala numita spina omoplatului (spina scapulae) si care se prelungeste in afara cu o apofiza voluminoasa numita acromion (acromion).

Spina omoplatului (spina scapulae) este turtita in sens cranio-caudal si se continua in portiunea ei laterala cu o prelungire libera, aderenta de fata posterioara a scapulei, numita acromion. Spina omplatului prezinta:

 • doua fete, o fata superioara si ofata inferioara pe care se insera muschii subspinosi si supraspinosi;
 • trei margini, una anterioara care face corp cu osul, una posterioara, mai groasa, rugoasa, pe a carei muchii superioare se insera muschiul trapez iar pe muchia inferioara se insera muschiul deltoid, iar intre cele doua muchii se insera lama superficiala a fasciei cervicale, si o margine laterala concava care priveste articulatia scapulo-humerala.

Spina omoplatului imparte fata posterioara a omoplatului in doua fose: una superioara numita fosa supraspinoasa (fossa supraspinata) in care se insera muschiul suprasinos si una inferioara numita fosa subspinoasa (fossa infraspinata) in care se insera muschiul subspinos.

Fosa subspinoasa este despartita de marginea externa a omoplatului printr-o creasta verticala. In afara acestei creste se insera superior muschiul micul rotund iar inferior se insera muschiul marele rotund.

Fosa supraspinoasa, la nivelul marginii externe a spinei omoplatului, comunica cu fosa subspinoasa.

Acromionul (acromion) este turtit in sens cranio-caudal prezentand:

Doua fete:

 • una superioara, neregulata si care vine in contact cu pielea;
 • una inferioara, care este concava si care este in raport cu marginea mediala, privind articulatia scapulo-humerala.

Doua margini:

 • o margine laterala pe care se insera muschiul deltoid;
 • o margine mediala pe care se gaseste fateta articulara pentru extremitatea laterala a claviculei.

O extremitate laterala pe care se insera ligamentul acromio-coracoidian.

La unirea acromionului cu buza inferioara a spinei omoplatului se formeaza unghiul acromionului.

Marginea mediala sau spinala a scapulei (margo medialis) este subtire, ascutita, cu o portiune superioara oblica in sus si in afara si una inferioara verticala (doua treimi); unite intre ele printr-un unghi obtuz. Pe versantul posterior al acestei margini se insera muschiul mare dintat (dintat anterior), iar pe interstitiu se insera superior muschiul angular, iar inferior muschiul romboid.

Marginea laterala sau axilara a scapulei (margo lateralis) este groasa si se termina cu tuberculul infraglenoidian (subglenoidian) pe care se insera tendonul lungii portiuni a muschiului triceps brahial.

Marginea superioara sau cervicala a scapulei (margo superior) este subtire si se termina in partea externa printr-o incizura numita incizura coracoidiana (incisura scapulae), care este acoperita de ligamentul transversal al scapulei, iar prin orificiul format trece nervul suprascapular, iar deasupra ligamentului trece artera suprascapulara. In partea postero-mediala a incizurii coracoidiene se insera muschiul omohioidian.

Unghiul superior al scapulei (angulus superior) se formeaza din unirea marginii superioare cu marginea interna, in acest unghi se insera muschiul angular.

Unghiul inferior al scapulei (angulus inferior) se formeaza din unirea marginii interne cu marginea externa, pe acest unghi inserandu-se muschii: subscapular, marele rotund, fasciculele inferioare ale muschiului mare dintat (dintat anterior) si uneori muschiul mare dorsal (lattissimus dorsi).

Unghiul lateral al scapulei (angulus lateralis) se formeaza prin unirea marginii superioare cu marginea externa si prezinta la nivelul sau o cavitate articulara numita cavitatea glenoida (cavitas glenoidalis) unde se va articula cu capul humeral.

Cavitatea glenoida prezinta o forma ovalara cu axul mare orientat vertical si priveste oblic inafara, inainte si in sus. Este unita de restul omoplatului printr-o portiune mai ingusta numita gatul omoplatului (collum scapulae). Asa cum aminteam la marginea laterala a scapulei, la cele doua extremitati ale cavitatii se gasesc rugozitati: cea inferioara se numeste tuberculul subglenoidian sau infraglenoidian (tuberculum infraglenoidale) pe care se insera muschiul triceps brahial, iar cea superioasra se numeste tuberculul supraglenoidian (tuberculum supraglenoidale) pe care se insera muschiul biceps brahial. In spatiul dintre cavitatea glenoida si incizura coracoidiana se ridica o puternica apofiza in forma de cioc de cioara, numita apofiza coracoida (processus coracoideus), care are o directie in sus si inainte, dupa care asi schimba brusc directia mergand orizontal inafara.

Apofiza coracoida sau procesul coracodian, este o prelungire recurbata, a carei baza ocupa spatiul dintre cavitatea glenoida si scobitura scapului si este formata din:

 • o baza care face corp comun cu omoplatul;
 • un varf pe care se insera tendonul comun al scurtei portiuni a muschiului biceps si a muschiului coracobrahial.

Pe fata superioara a apofizei coracoide se insera ligamentele coraco-claviculare, (respectiv ligamentele conoidian si trapezoid), ligamentele coraco-acromiale si coraco-humerale, iar pe marginea interna se insera tendonul muschiului mic pectoral.

Scapula are mai multe gauri nutritive: in fosa supraspinoasa, in fosa subspinoasa, la nivelul acromionului si la nivelul procesului coracodian.

Palparea:

Cand membrul superior este in pozitie anatomica se poate palpa toata marginea posterioara a spinei, fata superioara, marginile interna si externa si varful acromionului precum si marginea interna de la nivelul spinei omoplatului in jos si unghiul inferior in intregime.

Cand muschii marele dorsal si marele rotund nu sunt foarte dezvoltati, se mai poate palpa si jumatatea inferioara a marginii externe a omoplatului.

In spatiul delto-pectoral, daca delimitam triunghiul lui Lisfri, format extern de tuberozitatea humerusului, superior de clavicula si varful apofizei coracoide inferior, putem palpa apofiza coracoidiana. Palparea apofizei coracoidiene poate fi facilitata prin usoara abductie a membrului superior, ocazie cu care se mai poate palpa si marginea anterioara a cavitatii glenoide a omoplatului.

Daca ducem membrul superior catre umarul din partea opusa atunci se poate palpa marginea spinala in intregime si unghiul superior.

Punere in pozitie:

Elemente de reper:

 • fata pe care se gaseste o spina puternica;
 • unghiul cel mai ascutit al scapului.

Se aseaza inferior unghiul cel mai ascutit al scapulei si posterior fata de pe care se desprinde spina omoplatului. Extern se potizioneaza marginea cea mai groasa.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 9:53

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *