Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Schimbul Reciproc de Gene

Schimbul Reciproc de Gene

Recombinarea genelor intre cromozomii pereche (crossing-over) – Schimbul reciproc de gene.

Studiul mecanismului de transmitere ereditara a aratat ca nu intotdeauna genele care fac parte din aceiasi grupa de linkage, adica sunt plasate in acelasi cromozom, se transmit inlantuit si ca de la acest fenomen exista o serie de exceptii. Pentru a explica aceste exceptii s-a ajuns la concluzia ca intre cromozomii pereche are loc un schimb reciproc de gene, fenomen denumit crossing-over.

La Drosophila, in experientele clasice ale lui MORGAN, s-au studiat transmiterea ereditara a caracterelor de la mutante, una cu aripi vestigiale (vgvg) si corp normal (b+b+) si alta cu aripi normale (vg+vg+) si corp mutant negru (bb). Genele respective sunt plasate in perechea a doua de cromozomi. In F1 au rezultat indivizi heterozogoti care aveau caracterele normale (corp gri si aripi normale). Ulterior, o femela obtinuta in prima generatie dupa incrucisare a fost retroincrucisata cu un mascul care prezenta ambele mutante, aripi vestigiale si corp negru (vgvg-bb).

In F2 s-au obtinut patru tipuri de musculite, adica cele doua tipuri intrate in combinatie (vestigiale-gri si normale-negru) si doua recombinate genetic. Ultimele doua categorii de organisme se datoreste segregarii genelor care de obicei se transmit inlantuit. Cauza consta in schimbul reciproc de gene plasate pe cromozomii pereche in timpul diviziunii meiotice.

Analiza hibridologica arata ca hibridul femel F1 produce patru tipuri de gameti si anume: b+vg si bvg+ si doi gameti noi cu genele bvg si b+vg+. Cei doi gameti noi apar prin schimbul segmentelor intre cromozomii omologi (crossing-over).

Crossing-overul este o alta teza a teoriei cromozomale a ereditatii, supranumita si teza schimbului echilibrat de gene intre cromozomii pereche.

In loc sa apara jumatate din descendenti cu aripi vestigiale si corp normal si jumatate cu aripi normale si corp negru, se obtin 41,5% indivizi cu aripi vestigiale si corp gri, 41,5% cu aripi normale si corp negru, 8,5% cu aripi si corp normale si 8,5% cu aripi vestigiale si corp negru.

Explicatia pe care o da MORGAN este urmatoarea: in timpul diviziunii mitotice, cromozomii omologi se apropie foarte mult si se ating unul de altul, in unul sau mai multe puncte de contact. In aceste puncte de contact cromatidele se pot rupe, astfel ca intre cromozomii pereche poate avea loc un schimb reciproc de segmente cromatidice. Daca pe aceste segmente se afla localizate gene diferite, dar alele, schimbarea unor segmente cromatidice duce la schimbul de gene, in urma carora apar cromozomi si gameti recombinati.

Fenomenul de crossing-over, asa cum s-a vazut, se produce in stadiul de zigonem-pachinem al profazei primei diviziuni meiotice, cand cromozomii omologi bivalenti (fiecare cu cate doua cromatide) se apropie foarte mult unul de altul si vin in contact direct cu unul sau mai multe puncte – chiasme, in care, din cauza tensiunilor dintre cromatidele externe si interne se pot produce rupturi si implicit, transfer reciproc de segmente (stadiul de diplomen).

In functie de numarul de rupturi in punctele de contact, se ajunge la crossing-over simplu, dublu, multiplu.

In timp ce MORGAN si colab. sai limitau crossing-over-ul la nivel intergenic, gena fiind ultima unitate de recombinare, cercetarile ulterioare (dupa 1950), au demonstrat si existenta crossing-over-ului intragenic.

In afara recombinarii genetice reciproce s-a mai relevat si existenta recombinarii nereciproce, unidirectionala, numita conversie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 12:19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *