Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Nervos » Scoarta Emisferelor Cerebrale

Scoarta Emisferelor Cerebrale

Scoarta Emisferelor CerebraleEmisferele cerebrale reprezinta partea cea mai evoluata a sistemului nervos central, organul nervos cel mai recent aparut din punct de vedere filogenetic. Din punct de vedere anatomic si functional distingem susbstanta cenusie ce formeaza centrii nervosi de integrare si coordonare si substanta alba ce reprezinta atat conexiunile dintre acesti centrii cat si caile de conducere ascendente si descendente.

Substanta cenusie este dispusa in doua moduri: la periferia substantei albe formand scoarta emisferelor cerebrale si la baza emisferelor cerebrale si in mijlocul substantei albe formand nucleii bazali (corpii striati).

Scoarta emisferelor cerebrale cuprinde doua teritorii deosebite din punct de vedere filogenetic, structural si functional: neocortexul si paleocortexul.

Neocortexul, aparut mai recent, foarte dezvoltat la primate si la om, are o strctura din sase straturi celulare si reprezinta sediul proceselor psihice superioare, activitatea nervoasa superioara (A.N.S).

Paleocortexul (sistemul limbic) sau scoarta cerebrala veche, foarte dezvoltat la celelalte mamifere, la om reprezinta doar o mica parte din fata mediala a emisferelor cerebrale. Sistemul limbic are o structura mai simpla, numai din doua straturi celulare, si reprezinta sediul proceselor psihice afectiv-emotionale precum si a actelor de comportament instinctiv.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *