Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Scortisoara (Cinnamomum zeylanicum, C. cassia – Fam. Lauraceae)

Scortisoara (Cinnamomum zeylanicum, C. cassia – Fam. Lauraceae)

Scortisoara Cinnamomum zeylanicumAcest arbore vesnic verde ajunge la inaltimi de 5-8 m. Are frunze groase si aspre si manunchiuri de flori mici, urmate de fructe in forma de ghinda. Varietatile cele mai folosite sunt scortisoara de Ceylon (Cinnamomum zeylanicum) si scortisoara chinezeasca (C. cassia). Scortisoara este un element important in Ayurveda – medicina traditionala practicata in India de peste 5000 de ani.

Parti utile – scoarta

Arborii cu varste mai mari de 8 ani sunt supusi recoltarii la fiecare 2 ani. Cilindrii de scoarta uscata sunt folositi la prepararea infuziilor, fineturilor si pulberilor. Distilatul de scoarta produce un ulei esential cu miros de piper.

Compusi activi

Scortisoara din Ceylon si China sunt putin diferite chimic. Ambele tipuri de scoarta contin pana la 2% ulei esential, compus in principal din aldehida cinamica. Insa scortisoara de Ceylon mai contine si o cantitate mica – 1 % – de eugenol, gasit doar ca fine in scortisoara chinezeasca.

Utilizari medicinale

Proprietatile varietatilor de Ceylon si China sunt foarte asemanatoare. Scoarta de scortisoara este antispastica si stimuleaza secretiile salivara si gastrica. Se foloseste pentru tratarea multor probleme digestive, printre care indigestia, scaderea apetitului, aero-fagia, flatulenta, eructatia, sughitul, diareea si spasmele intestinale.

Extractul lichid are efect calmant asupra ulcerelor gastroduodenale. in 1989, cercetatorii japonezi au constatat ca exista 2 compusi ai scortisoarei chinezesti care actioneaza ca agenti antiulcerosi la sobolani. Compusii amelio­reaza fluxul sangvin gastric. Totusi, in 2000, studii clinice efectuate in Israel au demonstrat ca extractul de scortisoara nu are nici un efect asupra bacteriei Helicobacter pylori, cauza majoritatii ulcerelor.

Uleiul este utilizat extern pentru calmarea crampelor, a durerilor articulare, reu­matice si a nevralgiilor. Proprietatile analgezice si antiinflamatorii ale scorti­soarei chinezesti o fac utila in prepararea unui balsam specific pentru masaj. in 1994, cercetatorii chinezi au izolat compusul cinamofilina, un antiinflamator eficient. Scortisoara are proprie­tati antifungice: in 1995, studii efectuate in India au aratat ca aldehida cinamica actioneaza eficient impotri­va unor fungi care provoa­ca infectii ale tractului respirator.

Cultivare

Arborele de scortisoara nu supravietuieste la tempera­turi mai mici de 15°C. Are nevoie de un sol bine drenat si de locuri insorite.

Preparare si dozaj

In tratamentul gastritelor, problemelor digestive, pierderii apetitului, cazurilor de oboseala usoara; infuzie: Puneti 1 g de scortisoara chinezeasca sau 0,5-1 g de scortisoara de Ceylon la o ceasca de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 10 minute, apoi strecurati. Beti 3 cani pe zi pulbere: Luati 0,3-1 g de 3 ori pe zi, cu mancare; extract lichid: Diluati 0,5-1 ml intr-un pahar cu apa si beti cate un pahar, de 3 ori pe zi.

Precautii

Uleiul esential poate provoca alergii cutanate si inflamarea mucoaselor. Utilizati uleiul de scortisoara sub supravegherea specialistului. Daca sunteti insarcinata sau alaptati, nu consumati mai multa scortisoara decat se obisnuieste in mancare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 13 decembrie, 2012, 11:36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *