Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Sedativele Sistemului Nervos Central

Sedativele Sistemului Nervos Central

Sedativele sistemului nervos central sunt substante care provoaca o stare de liniste, de calm.

Bromurile (saruri ale acidului bromhidric) deprima sistemul nervos central, reduc agitatia si linistesc psihicul. Actiunea apare dupa cateva zile de tratament, dar se insoteste si de efecte nedorite: somnlenta, persistenta indelugata si intoxicatie cronica (deprimari, tremuraturi, instabilitate, eruptii cutanate etc.).

Bromsedinul, contine bromuri si se administreaza cate o lingurita de granule de 2 – 3 ori/zi. Bromura de calciu, in fiole de 10 ml, administreaza i.v. este utila in stari de excitatie psihica, tetanie, boala serului.

Bromovalul, sedativ si hipnotic bland (3-4 ore), fara efecte secundare. Se administreaza seara 1-2 comprimate (0,3 g/comprimat).

Sulfatul de magneziu, administrat parenteral, este sedativ si anticonvulsivant. Dozele toxice provoaca paralizia respiratiei. Ca antidot, se utilizeaza clorura de calciu in injectii i.m.

Scopolamina (Mioscina), substanta greu de manuit terapeutic, calmeaza anxietatea si agitatia, reduce rigiditatea in boala Parkinson si este un antivomitiv. Reactii adverse: midriaza (dilatatie a pupilei), uscaciunea gurii, constipatie, uneori halucinatii, delir si colaps.

Valeriana este un sedativ indoielnic.

Toate aceste substante, singure sau in asociere, se gasesc in urmatoarele preparate: Bromoval, Bromosedin, Bromura de calciu, Bromhidrat de scopolamina, Extraveral, Nervocalm, Pasinal etc.

Alte preparate: Nitrazepam comprimate si Noxyron comprimate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 7 ianuarie, 2013, 15:15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *