Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Semidominanta

Semidominanta

In cazul dominantei complete, organismele homozigote (AA) prezinta acelasi fenotip cu cele heterozigote (Aa). In unele cazuri insa, fenotipul organismelor ce contin genele alele in stare heterozigota se deosebeste de cel al organismelor ce contin genele respective in stare homozigota (deci AA≠Aa). Fenomenul mentionat este cunoscut sub denumirea de semidominanta sau dominanta incompleta.

Semidominanta a fost descoperita de CORRENS in 1912 la specia Mirabilis jalapa. Incrucisand o planta cu flori rosii (RR), cu una cu flori albe (rr), a obtinut in generatia F1 plante cu flori de o culoare intermediara, roz (Rr). Indivizii heterozigoti (Rr) manifesta caractere intermediare intre fenotipurile genitorilor, datorita dominantei incomplete sau semidominantei genei R – dominanta asupra genei r – recesiva. Prin autopolenizarea plantelor hibride F1, in F2 s-au obtinut atat plante cu flori rosii si albe, dar si plante cu flori roz. Raportul fenotipic este identic cu cel genotipic 1RR (flori rosii):2Rr (flori roz):1rr (flori albe).

La Zea mays, din incrucisarea unei varietati cu boabe albastre cu una cu boabe galbene au rezultat in F1 plante cu boabe violete, culoare intermediara intre genitori. In F2 s-a produs segregarea astfel: 1 albastru: 2 violet: 1 galben. Acest tip de segregare (1:2:1), in care organismele heterozigote prezinta fenomenul dominantei incomplete, este cunoscut sub denumirea de segregare de tip Zea, pentru a-l deosebi de segregarea de tip Pisum de 3:1 observata de MENDEL.

La pasari fenomenul de dominanta incompleta a fost observat la gainile de Andaluzia, cu penaj de culoare albastruie. Ele provin din incrucisarea unei rase de gaini cu penajul negru cu una cu penajul alb. In F1 toate pasarile au penaj albastru. In F2 se produce segregarea astfel: 25% penaj negru, 25% penaj alb si 50% penaj albastru. Aceasta inseamna ca gainile de Andaluzia cu penaj albastru sunt heterozigote, fapt pentru care ele segrega mereu, neputandu-se crea o rasa de gaini de Andaluzia.

Dominanta incompleta intervine si in cazul raporturilor de segregare la arbori, fenomenul actionand probabil, in cazul unor caractere cum sunt forma acuminata a solzilor conurilor de molid, in raport cu forma rotunjita sau culoarea roscata a ritidomului, la pinul silvestru, in raport cu culoarea cenusie-inchisa a ritidomului s.a.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 20 decembrie, 2012, 15:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *