Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Semiologia Gurii si a Faringelui

Semiologia Gurii si a Faringelui

Interogatoriul urmareste sa descopere factorii mecanici, termici, chimici sau infectiosi care provoaca afectiuni bucale. Ne vom interesa de cauzele mecanice; dintre substantele chimice amintim acizii si bazele (acid acetic, soda caustica), bismutul, mercurul, plumbul, fosforul.

Exista boli generale care pot avea manifestari bucale: diabetul zaharat, scorbutul, sindroamele hemoragice, leucemia, agranulocitoza. Bolile infectioase (sifilisul, tuberculoza, scarlatina, varicela, rujeola) pot determina semne caracteristice bucale.

Simptomele functionale se manifesta prin gust neplacut, senzatia de arsura, dureri spontane, permanente sau ocazionale, legate uneori de alimentatie; uneori apar dureri cu caracter de intepaturi si cu iradieri spre urechi. La nivelul faringelui pot aparea tulburari la inghitire. Deseori se intalneste hipersalivatie.

Examenul obiectiv trebuie facut metodic: se incepe cu inspectarea fetei, apoi se inspecteaza buzele, care se vor rasfrange usor pentru a le examina mai bine, apoi bolnavul este invitat sa deschida gura cat mai larg si se inspecteaza mucoasa, ajutandu-se de o spa-tula sau de apasatorul de limba.

Mirosul gurii si al aerului expirat poate aduce date importante. Limba se examineaza cerand bolnavului sa o scoata din gura. Fata interna a obrajilor, examinata cu atentie, poate fi revelatoare pentru unele boli.

Examenul gingiilor este de asemenea important; paloare lor apare in anemii, gingivite caracteristice se intalnesc in intoxicatii cu metale, cu scorbut, diabet.

Dintii intereseaza pentru anomaliile de implantatie (sifilis congenital) macro- sau mi-crodentitie, “dinti semilunari” (sifilis congenital), carii dentare, paradentoze (diabet); granuloamele radacinilor dentare constituie frecvente focare de infectie.

Examenul faringelui pune in evidenta angine de diferite tipuri: catarala sau eritema-toasa, pultacee, flegmonoasa, ulceroasa, pseudomembranoasa, ulceromembranoasa, necroticogangrenoasa.

Tulburarile de salivatie pot fi revelatoare pentru unele boli. Hipersalivatia (ptialism) se intalneste in stomatite, in nevralgia de trigemen, in stenoza esofagiana, in boli ale bulbului rahidian. Ptialismul poate fi exagerat, saliva revarsandu-se in afara (sialoree) si se constata in stomatita mercuriana si saturnina, tabes, encefalita, turbare.

Salivatia diminuata sau suprimata (xerostomie, asialie) se poate intalni in marile deshidratari sau in intoxicatii cu beladona.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 25 ianuarie, 2013, 11:59

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *