Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Semnificatia Genetica a Hibridarii la Plantele Autogame

Semnificatia Genetica a Hibridarii la Plantele Autogame

Incrucisarea sau hibridarea, este rezultanta fuziunii gametilor genetic diferiti, rezultand organisme hibride, heterozigote pentru una sau mai multe gene alele.

In cazul unui organism autogam, dupa hibridare, in urma autopolenizarii, homozigotia se instaleaza relativ rapid. Se constata ca in F1 toti indivizii sunt heterozigoti avand constitutia genetica Aa. Plantele vor avea doua tipuri de gameti, A si a. Autofecundarea in F1 ofera sanse egale fiecarui gamet de a se uni cu fiecare tip de gamet. Rezultanta acestui eveniment este generatia F2, constituita din genotipurile: 25% AA:50% Aa:25% aa.

Proportia genotipurilor homozigote (AA si aa) fata de cele heterozigote (Aa) este 50%:50%. In generatiile urmatoare de autopolenizare indivizii heterozigoti vor produce descendenti homo si heterozigoti (AA si aa, respectiv Aa), numarul homozigotilor crescand in fiecare generatie de autofecundare cu 1/2 din diferenta dintre cele doua generatii precedente, in timp ce procentul heterozigotilor scade cu 1/2.

Dupa cinci generatii de autofecundare vor rezulta 96,9% indivizi homozigoti, iar dupa zece generatii 99,9%.  Daca formele parentale difera printr-un numar mare de gene alele, homozigotia va fi realizabila relativ mai tardiv. In cazul diferentelor de 100 de perechi de gene, populatia va avea 50% de indivizi homozigoti, pentru toate genele, dupa sapte generatii de autopolenizare.

Procentul indivizilor homozigoti (ho)/generatie, dupa hibridare, poate fi calculata cu formula: ho = (1-he)n, unde (he) este procentul indivizilor heterozigoti si (n) este numarul de loci prin care difera genitorii. Avand in vedere ca numarul heterozigotilor scade cu jumatate in fiecare generatie de autofecundare, rezulta ca he = (1/2)g, unde (g) reprezinta numarul generatiilor de autofecundare.

Chiar daca exista diferente de 40 de loci, peste 50 % din linii vor fi homozigote in F3 pentru toti locii; in generatia F10 diferentele in ceea ce priveste numarul de loci nu mai sunt  relevante.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 16:55

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *