Prima Pagina » Medicamente » Medicamente S » Serlift

Serlift

Prospect

Indicatii:

Tratamentul episoadelor depresive majore.

Compozitie:

Serlift 50mg: Un comprimat filmat contine sertralina 50 mg, sub forma de clorhidrat de sertralina 55,96 mg si excipienti: celuloza microcristalina, hidrogenfosfat de calciu dihidrat, amidon glicolat de sodiu, hidroxipropilceluloza, stearat de magneziu, Opadry OY-S-58910 White (hipromeloza, dioxid de titan (E171), macrogol, talc ).
Serlift 100mg: Un comprimat filmat contine sertralina 100 mg, sub forma de clorhidrat de sertralina 111,96 mg si excipienti: celuloza microcristalina, hidrogenfosfat de calciu dihidrat, amidon glicolat de sodiu , hidroxipropilceluloza, stearat de magneziu , Opadry OY-S-58910 White (hipromeloza, dioxid de titan (E171), macrogol, talc ).

Grupa farmacoterapeutica: Antidepresive, inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la sertralina sau la oricare dintre excipientii produsului. Copii sub 15 ani – in absenta datelor. Asociere cu sumatriptan, inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO) neselectivi sau selectivi B.

Precautii:

Ca si in cazul altor tratamente antidepresive, la inceputul tratamentului persista riscul suicidar deoarece atenuarea inhibarii psihomotorii precede actiunea antidepresiva prbpriu-zisa. Daca la inceputul tratamentului apar insomnie si nervozitate, se justifica scaderea dozelor sau tratament simptomatic. In caz de trecere la episod maniacal, tratamentul cu sertralina va fi intrerupt si va fi prescris un neuroleptic sedativ.
Desi nu au fost puse in evidenta interactiuni intre sertralina si alcoolul etilic, nu se recomanda consumul de bauturi alcoolice in timpul tratamentului. In cazul asocierii cu medicamente ce pot determina dezechilibre electrolitice, trebuie sa se tina seama de riscul de hiponatremie, mai ales la varstnici si cirotici.

Interactiuni:

Asocieri contraindicate:

 • IMAO neselectivi si litiu: risc de aparitie a sindromului serotoninergic. Dupa oprirea tratamentului cu IMAO trebuie sa se respecte un interval de 14 zile pana la inceputul tratamentului cu sertralina si de cel putin 1 saptamana de la oprirea tratamentului cu sertralina pana la inceputul tratamentului cu IMAO.
 • IMAO selectivi B (selegilina): risc de hipertensiune arteriala paroxistica si simptome de vasoconstrictie periferica ;
 • Sumatriptan: risc de hipertensiune arteriala , vasoconstrictie coronariana prin sumarea efectelor serotoninergice.

Asocieri nerecomandate:

 • IMAO selectivi A: risc de aparitie a sindromului serotoninergic. Asocieri care necesita precautii:
 • Anticoagulante orale : creste riscul hemoragie;
 • Carbamazepina : crestere a concentratiilor plasmatice ale carbamazepinei, cu risc de supradozaj al acesteia;
 • Cimetidina : crestere a concentratiilor plasmatice ale sertralinei prin inhibarea metabolizarii antidepresivului;
 • Metadona: crestere a concentratiilor plasmatice ale metadonei, cu risc de supradozaj al acesteia.

Atentionari speciale:

In caz de insuficienta hepatica, metabolizarea sertralinei este incetinita, de aceea trebuie reduse dozele, sau trebuie marite intervalele intre administrari. La pacientii cu epilepsie curenta sau in antecedente, administrarea trebuie facuta cu prudenta deoarece exista riscul ca sertralina sa scada pragul epileptogen . La aparitia crizelor epileptice tratamentul cu sertralina trebuie intrerupt.

Sarcina si alaptarea:

In prezent nu exista suficiente date despre un eventual efect malformativ sau fetotoxic al sertralinei administrate in timpul sarcinii. In consecinta, ca masura de precautie, nu se recomanda utilizarea sertralinei in timpul sarcinii. Nu se cunoaste daca sertralina este excretata in lapte. Nu se recomanda utilizarea sertralinei in timpul alaptarii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje: Desi la voluntarii sanatosi nu s-a observat alterarea functiilor cognitive si psihomotorii, acest medicament poate afecta capacitatile mentale si psihice necesare conducerii vehiculelor si folosirii utilajelor.

Administrare:

Doza recomandata initial este de 50 mg sertralina (1 comprimat filmat Serlift 50 mg) pe zi. Aceasta doza trebuie reevaluata dupa 3 saptamani de tratament si eventual crescuta cu cate 50 mg sertralina, pana la 200 mg sertralina (4 comprimate filmate Serlift 50 mg sau 2 comprimate filmate Serlift 100 mg) pe zi, in functie de raspunsul clinic. La varstnici se vor administra aceleasi doze sub supraveghere medicala, mai ales la inceputul tratamentului si in faza de adaptare a dozei. In caz de insuficienta heptica, adaptarea dozei trebuie sa se faca progresiv, sub supraveghere medicala. Doza de intretinere trebuie sa fie mai mica, sau intervalele intre doze, mai mari .

Administrare:

Serlift trebuie administrat intr-o singura priza zilnica, dimineata sau seara, in timpul meselor.

Durata tratamentului: Tratamentul cu antidepresive este simptomatic. Tratamentul unui episod depresiv se intinde pe parcursul mai multor luni (de obicei 6 luni), pentru a scadea riscul de recadere a bolii.

Tratamente psihotrope asociate: La inceputul tratamentului este utila asocierea unui tratament sedativ sau anxiolitic pentru a scadea riscul de aparitie si de agravare a manifestarilor de angoasa.

Reactii adverse:

Reactiile adverse apar mai ales in timpul primelor 2 saptamani de tratament. Incidenta lor creste o data cu doza si cu viteza cresterii dozei. Cele mai multe reactii adverse diminua o data cu ameliorarea episodului depresiv. Pot sa apara :

 • tulburari neuropsihice: somnolenta, insomnie, oboseala, nervozitate, astenie, cefalee;
 • tulburari extrapiramidale: tremor, diskinezie, hiperkinezie, hiper si hipotonie;
 • tulburari gastro- intestinale : greata, varsaturi, diaree, constipatie, uscaciunea gurii;
 • reactii cutanate : eruptii cutanate, prurit;
 • tulburari metabolice: usoara scadere in greutate;
 • tulburari cardiovasculare: tahicardie;
 • tulburari vizuale;
 • tulburari ale libidoului;
 • tulburari de mictiune;
 • hipersudoratie;
 • foarte rar: sindrom serotoninergic. Au fost observate cazuri exceptionale de crestere a enzimelor hepatice. La varstnici a fost observata hiponatremie.

Anumite reactii adverse sunt legate de boala in sine:

 • scaderea inhibitiei psihomotorii, cu cresterea riscului suicidar;
 • aparitia de episoade maniacale;
 • reactivarea delirului la pacientii psihotici.

Supradozaj:

Principalele simptome ale supradozajului sunt: oboseala, vertij, tremor al mainilor, greata, somnolenta .

Pret:

 • Serlift 50 mg comprimate filmate cutie cu 2 blistere de 14 comprimate este disponibil in farmacii la un pret mediu de 20 lei;
 • Serlift 100 mg comprimate filmate cutie cu 2 blistere de 14 comprimate este disponibil in farmacii la un pret mediu de 38 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 22 august, 2019, 9:04

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *