Prima Pagina » Medicamente » Medicamente S » Sermion

Sermion

Prospect

Substanta activa din medicamentul Sermion este nicergolina. Celelalte componente sunt: nucleu: hidrogenofosfat de calciu dihidrat, celuloza microcristalina, stearat de magneziu, carboximetilceluloza sodica; film: hipromeloza, dioxid de titan (E 171), polietilen glicol 6000, oxid galben de fer (E 172), emulsie antispumanta.

Indicatii:

Sermion face parte din grupul de medicamente denumite alcaloizi de ergot. Medicamentul amelioreaza functia cerebrala si actioneaza ca antioxidant al celulelor creierului.

Sermion este indicat ca adjuvant in:

 • tratamentul afectiunilor caracterizate prin deteriorarea functiei cognitive, asociate insuficientei cerebrale cronice, al dementei vasculare (dementa multiinfarct), al afectiunilor degenerative asociate dementei (dementa senila si presenila de tip Alzheimer, dementa Parkinson). Are efecte favorabile si asupra tulburarilor de comportament si dispozitie. Medicamentul influenteaza favorabil capacitatea de vigilenta, functia de concentrare si starea emotionala. Prin imbunatatirea activitatii zilnice, pacientul isi recapata increderea in fortele proprii si se amelioreaza interactiunea sa cu anturajul.
 • tulburari vasculare si metabolice cerebrale aparute in cazul accidentelor vasculare cerebrale trombotice
 • in terapia de recuperare la pacientii cu hemiplegie
 • tratamentul tulburarilor vasculare retiniene si cohleo-vestibulare.

Contraindicatii:

Nu utilizati Sermion:

 • daca sunteti hipersensibil la nicergolina, alti alcaloizi din ergot sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului Sermion 30 mg
 • daca ati avut infarct miocardic recent
 • daca aveti hemoragii acute, tumori cerebrale asociate cu sindrom de hipertensiune craniana, bradicardie marcata (< 50/min), hipotensiune ortostatica
 • daca sunteti in tratament cu simpatomimetice alfa-sau beta-adrenergice
 • daca sunteti insarcinata sau alaptati nu trebuie sa utilizati Sermion.

Reactii adverse:

Ca toate medicamentele, Sermion 30 mgpoate avea reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Au fost raportate in cazuri rare reactii adverse usoare, in general legate de actiunea vasculotropa a medicamentului: hipotensiune, ameteli, bradicardie, senzatie de caldura cu inrosirea brusca si temporara a fetei, tulburari gastrointestinale usoare (dispepsie, diaree, constipatie, greata), cefalee, stare de confuzie, somnolenta sau insomnie; pneumopatii interstitiale izolate sau asociate cu o atingere pleurala, atingere pleurala izolata, pneumopatie fibrozanta.

Este posibila o crestere a concentratiei de acid uric sanguin, chiar daca acest fenomen nu pare a fi asociat nici dozei administrate, nici duratei tratamentului.

Daca aveti urmatoarele semne si simptome de hipersensibilitate opriti tratamentul si contactati imediat medicul:

 • eruptie cutanata, prurit
 • umflarea buzelor, a fetei, deficultati la inghitire, de respiratie (angioedem, bronhospasm). Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-l informati pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.

Mod de administrare:

Luati intotdeauna Sermion exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Daca aveti nelamuriri despre modul de administrare al acestui medicament, adresati-va medicului sau farmacistului dumneavoastra.

Medicamentul este destinat adultilor. Se administreaza pe cale orala. Doza initiala uzuala recomandata este de 30-60 mg nicergolina (1-2 comprimate filmate Sermion) administrate in una sau mai multe prize.

Doza uzuala zilnica pentru adulti este de 30 mg. Temporar, doza zilnica poate fi crescut la 60 mg. In cazul afectiunilor vasculare la nivelul ochiului sau urechii interne sunt recomandate 15-30 mg/zi.

Se recomanda administrarea dimineata si inaintea unei mese principale. Comprimatele se administreaza intregi, fara a se mesteca, cu o cantitate suficient de lichid. Daca se prescrie o doza unica, este preferabila administrarea la micul dejun.

La varstnici: Nu este necesara ajustarea dozei.  La copii: Nu se recomanda administrarea Sermion la copii. La pacientii cu afectiuni renale: Dozele trebuie micsorate. Este posibil sa aveti nevoie de o doza mai scazuta, care va fi prescrisa de medicul dumneavoastra.

Efectul tratamentului se instaleaza treptat. Deoarece tratamentul dureaza, de obicei, perioade lungi de timp, la intervale adecvate, dar cel putin o data la 6 luni, este necesar control medical periodic, medicul evaluand oportunitatea continuarii tratamentului.

Daca aveti impresia ca efectul Sermion este prea slab sau prea puternic, adresati-va medicului dumnevoastra sau farmacistului.

Precautii:

Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti:

 • boli renale. Este posibil sa aveti nevoie de alt dozaj.
 • manifestari hemoragice sau leziuni organice cu potential hemoragic, cum sunt ulcer gastric si duodenal activ, accident vascular cerebral hemoragic acut
 • daca suferiti de hipertensiune arteriala/hipotensiune arteriala
 • daca suferiti de hiperucemie sau ati suferit de guta
 • daca sunteti sau intentionati sa ramaneiti gravida

Sarcina si alaptarea:

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Nu exista date clinice adecvate privind utilizarea nicergolinei la femeile gravide.  Riscul potential pentru om nu este cunoscut. Nu luati Sermion daca sunteti insarcinata sau doriti sa ramaneti insarcinata. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Nu se cunoaste daca nicegolina se excreta in laptele matern, in consecinta, ca masura de precautie, nu se recomanda administrarea in timpul alaptarii.

Pret:

Sermion 30 mg este disponibil in farmacii la un pret mediu de 49 de lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 26 noiembrie, 2011, 12:04

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *