Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Sfaturi practice pentru cei bolnavi de ulcer

Sfaturi practice pentru cei bolnavi de ulcer

Ulcerul este o boala caracterizata prin aparitia unor ulceratii cu sediul in stomac, pe portiunea superioara a duodenului, partea superioara a stomacului sau ansa anatomica a stomacului operat.

Administrarea antiacidelor  in ulcer se face totdeauna tinand seama de influenta alimentelor asupra secretiei si motilitatii gastrice.

O schema rationala de tratament recomanda o prima doza la o ora dupa ingestia alimentelor, cand efectul de temporare al acestora se diminueaza si secretia de acid clorhidric creste si o a doua doza dupa alte 2 ore, urmarind ca dupa o ora sa se reia ciclul masa – antiacide. Ultima doza se administreaza la culcare.

In folosirea antiacidelor trebuie avute in vedere interactiunile cu alte medicamente, unele comune pentru toate antiacidele, altele particulare fiecarui compus.

Antiacidele administrate pe nemancate raman in stomac numai 10-12 minute. Asociate cu alimente, maresc capacitatea neutralizanta a acestora si raman in stomac pana la golirea acestuia.

Antihistaminicile sunt cele mai frecvent prescrise de medic. Famotidina este mai activa ca cimetidina si are efect androgenic mai mare; are potenta mare si efect durabil, iar in tratamentul de intretinere micsoreaza frecventa recidivelor. Efectul antiulceros al cimetidinei e diminuat de fumat si antiinflamatoare nesteroidiene. Absortia ranitidinei e diminuata de antiacide.

Asociatiile antiacide-anticolinergice realizeaza o scadere a aciditatii gastrice mai durabila decat pentru fiecare categorie de medicamente in parte.

Atropina se foloseste limitat in boala ulceroasa, deoarece uneori e neplacuta pentru bolnavi, mai ales cand tratamentul e indelungat.

Omeprazolul e foarte eficace in tratamentul ulceros, durerea ulceroasa linistindu-se inca din prima saptamana de tratament. Aceasta accelereaza viteza cicatrizarii si actiunea este mai rapida decat a cimetidinei si a ranitidinei, avand efecte secundare minore.

Sucrasulfatul este eficace mai ales in ulcerul gastric. In cazul asocierii cu antiacide, acestea trebuie administrate cu cel putin o jumatate de ora inainte sau dupa ce s-a administrat sucrasulfatul.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 8 noiembrie, 2011, 15:49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *