Prima Pagina » Sanatate A-Z » Neurologie » Sifilisul Sistemului Nervos

Sifilisul Sistemului Nervos

Treponema pallidum

Localizarile se datoresc microorganismului Treponema pallidum, care, datorita unui tratament insuficient, dupa 10-15 ani invadeaza sistemul nervos, producand manifestari severe.

Simptomatologie: boala debuteaza printr-un sancru sifilitic cu zeci de ani inaintea manifestarilor nervoase. In toate manifestarile, modificarile pupilare sunt aproape constante. Un semn caracteristic este semnul Argyll-Robertson: inegalitatea pupilara, cu neregularitatea conturului pupilar si lipsa contractarii la lumina (abolirea reflexului fotomotor). Adesea se insoteste de localizari cardio-vasculare: insuficienta aortica si anevrism aortic.

Diagnosticul se bazeaza pe reactiile serologice de sifilis in sange, dar mai ales in lichidul cefalorahidian.

Mielita sifilitica

Definitie: este localizarea sifilisului la nivelul maduvei. Exista o forma acuta si una cronica.

Forma acuta apare cam la 4 ani de la ivirea sancrului, brusc, cu paraplegie flasca, cu tulburari sfincteriene (retentie de fecale si urina) si genitale, cu abolirea reflexelor osteotendinoase, semnul Babinski si cu anestezie sub nivelul lezional. In 15 – 20 de zile paraplegia devine spastica, in contractara. Sub influenta tratamentului se obtin ameliorari evidente, dar persita unele tulburari.

O forma deosebita o constituie paraplegia Erb – paraplegie spasmodica progresiva, cu tulburari sfincteriene si genitale si tulburari senzitive discrete. Evolutia clinica este indelungata, in aceasta forma terapia este mai putin activa.

Tabesul

Definitie: afectiune de natura sifilitica, caracterizata prin atingerea cordoanelor si radacinilor posterioare ale maduvei (meningoradiculita posterioara, care ulterior se extinde si la cordoanele posterioare ale maduvei). Boala apare dupa 5 – 20 de ani de la infectie, insidios si progresiv.

Semnele caracteristice sunt urmatoarele:

a) Tulburari de sensibilitate, constand in dureri cu caractetr de fulgeraturi in membrele inferioare, in special nocturne, si in disociatia tabetica: abolirea sensibilitatii profunde, cu conservarea sensibilitatii termice si dureroase si diminuarea celei tactile.

b) Tulburari de mers, care constituie ataxia tabetica si se caracterizeaza prin tulburari de mers exagerate la inchiderea ochilor (mers ezitant, controlat permanent cu privirea, lovind pamantul cu calcaiul); si proba Romberg care este pozitiva (bolnavul in picioare, cu calcaiele alaturate si ochii inchisi, oscileaza si cade). Forta musculara, este normala.

c) Reflexele osteotendinoase sunt abolite si hipotonia pronuntata. Nervii cranieni sunt frecvent prinsi, cea mai grava fiind interesarea nervului optic, care poate duce la atrofia optica tabetica, cu pierderea vederii. Semnul Argyll-Robertson este constant.

d) In unele forme de tabes apar complicatii: crize viscerale (gastrica, intestinala, faringiana, laringiana) si tulburari trofice. Cea mai obisnuita criza viscerala este criza gastrica tabetica, caracterizata prin dureri epigastrice atroce, cu debut si disparitie brusca, cu varsaturi si deshidratare mare, durand ore sau zile si neinfluentate de alcaline sau antispastice. Tulburarile trofice constau in fracturi spontane, nedureroase, mai ales la nivelul membrelor inferioare, ulceratii cronice atone (ulcerul perforant plantar) si artropatii nedureroase, localizate in special la genunchi, cu deformari mari, tumefieri nedureroase.

Tratamentul sifilisului nervos utilizeaza Penicilina in doze masive (2,4 mil. u. la 24 de ore, 24 mil. u. pe cura) si piretoterapia (malarioterapia), in unele cazuri.

Tratamentul antibiotic nu poate vindeca complicatiile deja aparute, insa poate preveni instalarea unor noi complicatii. Dupa tratament sunt necesare teste in dinamica, pentru a fi sigur ca tratamentul a avut succes.

Partenerii de viata expusi, trebuie sa fie examinati, testati si tratati. Desi penicilina este tratamentul standard pentru neuro-sifilis, sifilis congenital sau pentru sifilisul dobandit sau detectat in timpul sarcinii, alte antibiotice cum ar fi ceftriaxona, pot fi luate in considerare. Daca pacientul este alergic la penicilina, tratamentul este posibil, dar medicul specialist trebuie sa aleaga cea mai buna optiune de tratament.

Doxicilina si tetraciclina, care trec in laptele matern, pot afecta dezvoltarea dintilor si oaselor copilului. In timpul alaptarii este interzisa automedicatia de orice fel. Pentru oricare medicament trebuie ceruta parerea unui medic specialist. Dupa tratament, examinari si teste sanguine se vor efectua la 6 si 12 luni, si la 24 de luni in cazul sifilisului latent pentru a confirma vindecarea. Daca este prezenta o infectie concomitenta cu virusul HIV, examinarile si testele ulterioare vor fi efectuate la 3, 6, 9, 12 si 24 de luni. Aceste teste sunt necesare pentru ca uneori primul tratament nu vindeca boala si sunt necesare doze suplimentare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 21 februarie, 2013, 13:32

Un comenentariu la Sifilisul Sistemului Nervos

  1. laurentiu 01/03/2013 at 15:16

    acum 20 de ani am fost depistat cu sifilis,dupa care am fost tratat o lunga perioada de timp in spital si periodic la control ,rugamintea mea ,poate sa mai apara dupa 20 de ani acceasta boala.Va multumesc

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *