Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Simptome Functionale in Afectiunile Cardiovasculare

Simptome Functionale in Afectiunile Cardiovasculare

Dispneea

Dispneea este dificultatea de a respira si se caracterizeaza prin sete de aer si senzatie de sufocare. Apare de obicei in insuficienta cardiaca stanga, in care scade rezerva cardiaca, in incapacitatea inimii stangi de a evacua intreaga cantitate de sange primita de la inima dreapta. Drept consecinta apare staza in circulatia pulmonara, cresterea rigiditatii pulmonare si scadere a elasticitatii sale, fenomene care maresc efortul respirator si duc la aparitia dispneei.

Insuficienta cardiaca

Insuficienta cardiaca stanga este provocata de hipertensiune arteriala, valvulopatii aortice sau mitrale, ateroscleroza coronariana, stenoza mitrala.

In cazul insuficientei cardiace drepte, provocata de unele boli pulmonare (bronsita cronica, emfizem, astm etc.), dispneea are o origine respiratorie. Dispneea cardiaca se caracterizeaza prin respiratii frecvente (polipnee) si superficiale. La inceput, insuficienta cardiaca stanga se manifesta sub forma de dispnee de efort. O varietate de dispnee de efort este dispneea vesperala, care se accentueaza, dupa cum arata si denumirea, spre seara.

Cu timpul, dispneea, apare si in repaus, mai exact in decubit, adica in pozitia culcat, purtand denumirea ortopnee sau dispnee de decubit.

Dispneea paroxistica sau astmul cardiac este o forma de dispnee care apare in accese si survine de obicei noaptea, la cateva ore dupa culcare, brusc, cu senzatia de sufocare, tuse si neliniste.

In formele severe, astmul cardiac imbraca aspectul edemului pulmonar acut, iar criza de sufocare nocturna nu dispare, ci din contra se agraveaza, aparand o expectoratie spumoasa, rozata, foarte abundenta. Daca nu se intervine prompt si energic, sfarsitul este fatal. O forma speciala de dispnee este respiratia periodica Cheyne-Stokes, caracterizata prin alternante de apnee (10 – 12″) si polpnee.

Durerea precordiala

Durerea precordiala este un simptom important. Data fiind multitudinea cauzelor care provoaca dureri precordiale, pentru fiecare durere trebuie precizata natura sa – cardiaca sau extracardaica.

Durerile extracardiace pot fi provocate de embolii pulmonare, pneumotorax, pleurezie, nevralgii intercostale, herpes, zoster, hernie diafragmatica, litiaza biliara, leziuni ale coloanei vertebrale sau ale articulatiilor vecine, leziuni ale peretelui toracic etc. Toate aceste cauze pot fi eliminate relativ usor.

Trebuie sa retina atentia insa doua grupe de dureri care pot genera confuzii:

  • durerile radiculare, provocate de compresiunea nervilor rahidieni. Au caracter de arsuri, sunt bine delimitate de bolnav, apar brusc in spate si iradiaza in fata (“in centura”).
  • durerile din astenia neurocirculatorie nu au substrat organic; apar la persoane nevrotice cu psihic mai labil, in special la femei. Au un caracter de intepatura sau arsura, sunt localizte precis de bolnav cu degetul in regiunea mamelonara stanga (spre varful inimii), nu iradiaza, nu au legatura cu eforturile si pot dura ore intregi.

Durerile cardiace sunt dureri organice, si se intalnesc in pericardite, anevrismul aortic, aritmii cu ritm rapid, dar in special in cardiopatiile ischemice coronariene. Dat fiind frecventa si gravitatea durerii coronariene, in fata unei dureri precordiale, primul gest diagnostic il constituie confirmarea sau infirmarea acestei cauze.

Dupa aspectul clinic si anatomopatologic, in cadrul cardiopatiilor ischemice coronariene se deosebesc: angina pectorala, infarctul miocardic si sindroamele intermediare.

Angina pectorala

In angina pectorala, durerea este localizata de bolnav retrosternal de obicei neprecis, cu ambele palme, iradiaza in umarul si fata interna a membrului toracic stang, apare la efort, in special la mers, are caracter constrictiv, se insoteste de anxietate. Durerea din infarctul miocardic este mai intensa, atroce, are aceleasi sedii si iradieri, dar apare de obicei in repaus, adeseori noaptea. Dureaza ore sau chiar zile si nu cedeaza la nitroglicerina.

Palpitatiile

Palpitatiile sunt batai ale inimii resimtite la bolnav ca senzatii neplacute, suparatoare, sub forma unor lovituri repetate in regiunea precordiala. In mod normal, activitatea inimii nu este perceputa. Exista numeroase cauze extracardiace care pot provoca palpitatii: starile de excitatie psihica, eforturile mari, febra, abuzul de excitante (tutun, cafea, ceai, alcool), unele medicamente (Atropina, Efedrina, extracte tiroidiene etc.), unele tulburari digestive (aerofagii, constipatie etc.), anemia, hipertiroidismul menopauza).

O semnificatie deosebita o au insa palpitatiile care apar in bolile cardiovasculare. Dintre acestea trebuie sa retina atentia tulburarile de ritm (aritmia extrasistolica, tahicardia paroxistica, fibrilatia atriala etc.), stenoza mitrala, hipertensiunea sau hipotensiunea arteriala. Cand un bolnav acuza palpitatii, trebuie precizata natura lor: daca apar izolat sau in accese, daca dureaza putin sau un timp mai indelungat, daca sunt regulate sau neregulate.

Palpitatiile neregulate apar in aritmia extrasistolica, cauza cea mai frecventa a palpitatiilor, si in fibrilatia atriala. Diagnosticul palpitatiei depinde, bineinteles, de cauza ei. In general trebuie acordata mai multa atentie palpitatiilor la persoane care au depasit varsta de 50 de ani, chiar daca nu au antecedente cardiace, si palpitatiilor aparute in cursul unor boli infectioase (difteria), la cardiaci si la hipertensivi).

Cianoza

Cianoza este o coloratie violacee a tegumentelor si a mucoaselor, datorita cresterii hemoglobinei reduse in sangele capilar. Dupa cum dispneea este simptomul dominant in insuficienta cardiaca stanga, cianoza este cel mai important simptom al insuficientei cardiace drepte. Este evidenta la nivelul obrajilor, nasului, buzelor si al degetelor. Intensitatea sa este proportionala cu bogatia in hemoglobina, fapt pentru care la anemici poate lipsi, iar in pliglobulie apare si in conditii normale. Este prezenta in bolile congenitale ale inimii, datorita trecerii sangelui venos in cel arterial; in insuficienta cardiaca globala datorita incetinirii circulatiei capilare periferice, care permite cedarea unei cantitati mai mari de O2, tesuturilor, cu crestera concomitenta a hemoglobinei reduse in sangele capilar, in cordul pulmonar cronic, datorita leziunilor pulmonare care impiedica hematoza.

Simptome din partea altor aparate

Simptome respiratorii: tusea cardiaca si hemoptizia.

Simptome digestive (dureri) in epigastru si hipocondrul drept, greturi, varsaturi, balonare epigastrica etc.), datorate insuficientei cardiace.

Simptome nervoase: cefalee, ameteli, tulburari vizuale si auditive apar in hipertensiunea sau hipotensiunea arteriala, insuficienta aortica, ateroscleroza cerebrala; accidentele motorii trecatoare sau definitive (afazii, paralizii, hemiplegii, paraze etc.) se datoresc fie hemoragiei cerebrale (hipertensiuneaarteriala), fie trombozei (ateroscleroza), fie emboliei (stenoza mitrala, fibrilatie atriala etc.).

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 14 ianuarie, 2013, 16:16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *