Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Sindromul Adipozo-Genital – Sindromul Babinski-Frohlich

Sindromul Adipozo-Genital – Sindromul Babinski-Frohlich

Definitie

Sindromul, a fost descris in 1901, are ca semne caracteristice obezitatea si infantilismul genital, care apar la copiii de ambele sexe.

Cauze

Afectiunea este provocata de o tumoare sau de un proces inflamator cu sediul in regiunea hipotalamo-hipofizara. In functie de localizarea si intinderea leziunii apar diverse simptome nervoase si endocrine.

Simptome

Simptomatologie hipotalamica: obezitatea este o dovada a suferintei hipotalamusului. La copii, grasimea are o distributie particulara, cuprinzand sanii, abdomenul, regiuna pubiana, radacinile membrelor, soldurile si coapsele. Aceasta repartizare a grasimii da baietilor un aspect feminin. Se mai semnaleaza ameteli, insomnii, dureri de cap, apatie, transpiratii abundente si diabet insipid.

Simptomatologie endocrina: tulburarea endocrina caracteristica sindromului este insuficienta genitala. La baieti, ea este semnalata de timpuriu: penisul este mic, infundat in grasime; testiculele sunt de asemenea mici sau nu coboara in punga scrotala. La fete, infantilismul genital este depistat abia la varsta pubertatii: menstra nu apare; organele genitale raman infantile; sanii sunt mici, avand putin tesut glandular.

Exista si un sindrom adipozo-genital al adultului, care se caracterizeaza prin obezitate si hipogonadism: caderea perilor pubieni si auxilari amenoree la femeie, impotenta sexuala la barbat si regresiunea organelor genitale. Sindromul Babinski-Frohlich nu trebuie confundat cu pseudosindromul adipozo-genital, care este destul de frecvent intalnit la copii si se datoreste supraalimentatiei acestora si nicidecum unor leizuni hipotalamo-hipofizare. In astfel de cazuri, infantilismul genital evolueaza benign, disparand la pubertate. Copilul trebuie sfatuit sa faca gimnastica, mai multa miscare, sa se abtina de la dulciuri si sa nu faca excese alimentare.

Tratament

Tratamentul sindromului adipozo-genital consta in extirparea tumorii hipofizare, cand etiologia este tumorala. Insuficienta genitala se combate cu hormoni sexuali-feminini sau masculini – si cu hormoni gonadotropi corionici (de tipul Gonacorului). In majoritatea cazurilor se asociaza si hormoni tiroidieni. Deosebit de important este regimul hipocaloric. In aceasta ordine de idei, medicul si personalul auxiliar trebuie sa-i instruiasca pe parinti in privinta felului alimentatiei – evitarea cu precadere a dulciurilor, grasimilor si excesului de fainoase -, cat si asupra cantitatilor de alimente permise. Se vor recomanda de asemenea cultura fizica si sportul moderat.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 12 februarie, 2013, 12:24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *