Prima Pagina » Sanatate A-Z » Geriatrie » Sindromul de Imobilizare

Sindromul de Imobilizare

Sindromul de Imobilizare

Este un tablou clinic specific de geriatrie. Este in raport cu polipatologia varstnicului si cu caracteristicele procesului de involutie. Factorii etiologici:

  • factori favorizanti: varsta, terenul neuropsihic (anxietate, depresie etc), conduita necorespunzatoare anturajului familial etc.
  • factori determinanti: afectiuni grave, severe, invalidante, afectiuni psihice, imobilizarea autoimpusa prin teama de accidente, factori iatrogeni (polipragmazie psihotropa), sindrom de inadaptare, refugiul in boala etc.

Trecerea de la imobilizare la invaliditate se caracterizeaza prin simptome psihice, somatice si metabolice.

Simptome psihice: anxietate, depresie, dezorientare, dezinteres, negativism, mutism, plans, insomnie, stari revendicative.

Simptome somatice: atrofie musculara, limitarea mobilizarii cu retractii musculare si redori articulare, dureri dar mai ales leziuni cutanate (ulcerele de presiune – escare, care pot apare in unele cazuri in cateva ore), complicatii urinare, tulburari circulatorii, constipatie, embolii pulmonare, infectii pulmonare de decubit etc.

Semne metabolice: demineralizare osoasa, osteoporoza, calcuri urinari. Tratamentul preventiv, este esential. Cu rabdare si sistematic se poate ajunge la evitarea imobilizarii prelungite sau definitiv. Acesta presupune conservarea activitatii cotidiene, cu autonomie, Kineziterapie, si Ergoterapie de sustinere, tratamentul bolilor cauzale, ergoterapie de functie (sprijinirea pentru gesturi cotidiene obisnuite ca: toaleta, alimentatie etc.), psihoterapie, caldura si protectie din partea anturajului.

Tratamentul curativ se aplica de obicei in unitatile specializate (servicii de cronici, de postcura, de recuperare etc.). Acest tratament urmareste reeducarea (redobandirea posibilitatilor de autonomie si de autoservire), reabilitarea, adica reintegrarea intr-o viata activa, ergoterapia, si tratamentul medicamentos si dietetic, adaptat bolii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 1 martie, 2013, 9:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *