Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Sindromul de Ischemie Arteriala Acuta

Sindromul de Ischemie Arteriala Acuta

Definitie

Ischemia acuta apare prin obliterare arteriala, cu suprimarea fluxului arterial. Se datoreste trombozei, emboliei sau traumatismului unei artere, cu contuzie sau sectionare. Exista forme severe si moderate.

Evolutie

In evolutie se disting trei faze:

Faza initiala, de debut, cu durere violenta in teritoriul afectat, nemodificata de repaus sau presiune, cu paloare si raceala tegumentelor, absenta pulsului, colabarea retelei ve-noase superficiale, pierderea sensibilitatii tactile si paralizia extremitatii distale.

Faza de agravare, cu cianoza si edem, apare dupa 6 ore.

Faza de alterari tisulare ireversibile, caracterizata prin rigiditatea maselor musculare din regiunea ischemiata si gangrena. Gangrena este precedata de pete cianotice sau de flictene cu continut sero-hematic. Daca cianoza persista in presiune digitala, prognosticul este nefavorabil.

Diagnosticul etiologic

Pentru ischemie prin tromboza, pledeaza antecedentele (ateroscleroza, trombangeita) si absenta unei cardiopatii emboligene. Ischemia embolica este sugerata de bruschetea instalarii, prezenta unei boli emboligene (fibrilatie atriala, stenoza mitrala, endocardita lenta, infarct miocardic).

Tratament

Tratamentul trebuie instituit rapid si consta in: combaterea durerii cu Algocalmin, Mialgin sau Morfina; suprimarea spasmului vascular supraadaugat cu Tolazolin, Papaverina i.v., blocaj paravertebral cu Novocaina; prevenirea extinderii trombozei cu Heparina i.v., 1 fiola la 4 ore, protejarea extremitatii afectate printr-o atela protectoare si prin evitarea oricaror traume (caldura, frictiuni, presiune prin incaltaminte sau ciorapi), plasarea extremitatii afectate sub nivelul inimii.

Prin tratament medical se pot obtine rezultate uneori spectaculoase. Daca insa in 2 – 4 ore (cel mult 6-8 ore) ischemia nu se remite, se efectueaza tromboembolectomia (in primele 6-l2 ore).

Tratamentul sindromului de ischemie periferica acuta, cuprinde trei metode care se completeaza: Heparinoterapia, Tromboliza si Interventia chirurgicala.

Heparinoterapia, se administreaza 10-l5 zile, obligatoriu i.v. In primele zile, apoi heparinat de calciu intradermic. Se incepe cu 50 mg heparina i.v., urmata de o perfuzie la 4 ore, in solutie glucozata 5%, cu 100 mg heparina. In continuare la 6 ore se administreaza 50 mg heparina. Asocierea cu novocaina 1 %, cu acid nicotinic sau acetilcolina este facultativa.

Rezultate bune apar dupa perfuzii de Dextran cu molecula mica (Rhoma-crodex). Corticoterapia nu a justificat sperantele. Administrarea intraarteriala de heparina 50 mg cu novocaina si papaverina, este utila, dar nu poate fi repetata deoarece produce hematoame. Nu se va omite oxigenoterapia, pozitia orizontala a membrului ischemiat, si mentinerea tensiunii arteriale la valori apropiate de normal. Dupa caz se vor administra tonicardiace, se vor combate hiperpotasemia si acidoza.

Tromboliza este a doua metoda si consta in perfuzii i.v. de streptokinaza sau urokinaza.

Interventia operatorie este a treia metoda majora. Cand este obligatorie, trebuie aleasa embolectomia, trombectomia sau amputatia, dupa caz. Celelalte procedee chirurgicale ca: Trombendarteriectomia si Pontajul, cu proteze sau grefe venoase, sunt rezervate obstructiilor acute care evolueaza pe un teren de ischemie cronica.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 25 ianuarie, 2013, 11:08

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *