Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Sindromul Netherton-Comel

Sindromul Netherton-Comel

Afectiune rara, transmisa autozomal-recesiv, caracterizata prin:

  • a) ihtioza;
  • b) defecte structurale ale tijei firului de par;
  • c) atopie.

Manifestarile cutanate sunt prezente de la nastere sub forma de eritrodermie generalizata sau „baby collodion“; in timp, iau cel mai frecvent aspectul patognomonic de ihtioza lineara circumflexa: leziuni eritematoscuamoase cu margine serpiginoasa, policiclica si cu scuame duble. Parul este scurt si fragil.

Defectul cel mai frecvent este trichorrhexis invaginata („parul bambus“), dar se pot gasi si trichorrhexis nodosa sau pili torti. Nu toate firele sunt afectate, de aceea pentru examenul microscopic trebuie prelevate mai multe fire de par.

Alte manifestari, mai putin intalnite, sunt: retard fizic, mental, aminoacidurie, deficite neurologice etc. Comel a fost cel care a descris ichtiosis linearis circumflexa din cadrul sindromului Netherton. Netherton a descris sindromul care contine trichorrehix invaginata.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 26 iunie, 2019, 5:22

Un comenentariu la Sindromul Netherton-Comel

  1. silvia mustata 02/07/2013 at 09:53

    fetita mea sufera de sindromul acesta inca de la nastere,nu am gasit inca nici un tratament care sa ii mearga mai bine..daca cunoasteti un tratament care sa dea randament..va multumesc!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *