Prima Pagina » Sanatate A-Z » Neurologie » Sindromul Vestibular

Sindromul Vestibular

Sindromul Vestibular

Definitie

Sindromul vestibular mai este cunoscut si sub denumirea de sindrom vertiginos, fiind constituit din totalitatea manifestarilor patologice cauzate de afectarea nervului vestibular (care este raspunzator, in principal, de mentinerea echilibrului).

Pozitia organismului in spatiu se modifica continuu. Aceasta adaptare este posibila datorita unui sistem care inregistreaza orice schimbare de pozitie, realizand functia de echilibru a organismului. Rolul cel mai important in reglarea echilibrului il detine sistemul vestibular, care cuprinde un aparat de receptie (portiunea vestibulara a urechii interne, numita si labirint), o cale de transmitere (nervul vestibular) care duce la nucleii vestibulari din bulb si protuberanta, si caile vestibulare centrale, dintre care unele se termina in lobul temporal.

Organul periferic, vestibular, este format din doua vezicule: utricula si sacula, si din trei canale semicirculare, orientale spre cele trei directii ale spatiului. Aparatul vestibular receptioneaza doua categorii de excitatii: acceleratiile, adica trecerea de la repaus la miscare, si schimbarile de pozitie ale capului.

Cauze

Nervul acustico-vestibular (perechea a VIII-a in cadrul nervilor cranieni) transmite impulsuri legate de auz si echilibru, de la receptorii specializati aflati la nivelul urechii intene. Leziunile aparatului vestibular, determina aparitia unor complexe simptomatice cunoscute sub denumirea de sindrom vestibular de tip periferic si sindrom vestibular de tip central.

Sindromul vestibular periferic apare in leziunile inflamatorii ale urechii interne si medii, in leziunile nervului vestibular, tulburari de circulatie ale arterei auditive interne, fracturi ale stancii teporalului, in cadrul tumorilor din unghiul ponto-cerebelos.

Investigatii

Functia vestibulara este cercetata in clinica prin urmatoarele probe: proba rotatorie (bolnavul, asezat pe un scaun turnant, este rotit rapid – de zece ori in 20 de secunde); proba calorica (irigarea conductului audititiv extern cu apa rece la 15 – 20° sau fierbinte la 45°); proba galvanica (aplicarea a doi electrozi pe tragusul celor doua urechi si trecerea unui curent electric slab). La acesti excitanti, in linii generale, raspunsul fiziologic consta in: ameteala (senzatia de falsa deplasare, de rotatie in spatiu, scufundare sau plutire), aplecarea corpului si a membrelor intr-un anumit sens, nistagmus (miscari ritmice si simetrice ale globilor oculari) intr-un anumit sens.

Simptome

a) simptome subiective – ameteala (vertij); greata-varsaturi;

b) simptome obiective – nistagmusul, care se cerceteaza cerand bolnavului sa priveasca lateral, in sus si in jos; – deviatii tonice, adica deplasari ale capului, trunchiului si membrelor in directia vestibulului lezat; se cerceteaza prin: proba Romberg (bolnavul in picioare isi pierde echilibrul la inchiderea ochilor), proba mersului “in stea” (bolnavul, legat la ochi si lasat sa mearga 5-6 pasi inainte si inapoi, deviaza de la directia initiala, descriind aproximativ o stea) si proba bratelor intinse.

Formele clinice

Sindromul vestibular periferic este produs de leziuni traumatice si inflamatorii ale urechii interne, dand ameteli violente, nistagmus de partea opusa leziunii si surditate sau hipoacuzie; sindromul vestibular central este produs prin leziuni vasculare infectioase sau tumori la nivelul nucleilor si cailor vestibulare centrale.

Semnele subiective sunt nesistematizate, apar semne de suferinta ale formatiunii vecine, iar compensarea simptomelor se face greu si tardiv; sindromul Meniere se caracterizeaza prin crize repetate de vertij, cu mari tulburari de echilibru, insotite de greata, varsaturi si anxietate, urmate de surditate la nivelul urechii bolnave.

Tratament

Tratamentul consta in deshidratare si, uneori, in sectionarea nervului vestibular; raul de mare si de avion reprezinta o forma frusta a sindromului vestibular, caracterizata prin ameteala, paloare, greata, varsaturi, lipotimii.  Evolutia si prognosticul depind de etiopatogenie. Tratamentul este etiopatogenic.

Sfaturi generale: evitarea mancarurilor si a bauturilor ce contin cofeina, eliminarea alcoolului, evitarea anumitor substante cum ar fi nicotina. Pacientul se poate adresa atat medicului specialist O.R.L. cat si neurologului pentru stabilirea diagnosticului si identificarea cauzei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 19 februarie, 2013, 13:10

Un comenentariu la Sindromul Vestibular

  1. melinte ion 16/05/2013 at 06:35

    Am fost diagnosticat cu sindrom vestibular iar întrebarea este ce activitati nu mai am voie să desfăşor şi de ce trebuie să mă feresc.Vă mulţumesc.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *