Prima Pagina » Medicamente » Medicamente S » Singulair Comprimate Filmate

Singulair Comprimate Filmate

Prospect

Substanta activa din preparatul Singulair este montelukast. Un comprimat masticabil contine 4 mg montelukast sub forma de montelukast sodic 4,16 mg. Comprimatele filmate contin 5 mg montelukast sub forma de montelukast sodic. Celelalte componente sunt: manitol, celuloza microcristalina, hidroxipropilceluloza, oxid rosu de fer (E 172), croscarmeloza sodica, aroma de cirese, aspartam, stearat de magneziu.

Actiune terapeutica

Care este eficienta si siguranta clinica a substantei Montelukastum (Singulair) in tratamentul astmului bronsic intermitent la adulti. In cazul astmului usor intermitent, nu este necesar, in general, tratament zilnic. Terapia cu Singulair  are ca obiectiv controlul exacerbarilor si se bazeaza pe administrarea de beta2-agonisti cu actiune rapida (ex. salbutamol), la nevoie. Doar anumiti pacienti cu astm intermitent, dar exacerbari severe, ar putea necesita terapie zilnica recomandata in astmul moderat persistent. Aceasta include glucocorticoizi si beta2-agonisti; pot fi recomandati teofilina comprimate retard sau antagonisti ai receptorilor pentru leucotriene. Montelukast este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene.

Rolul sau, ca si al altor reprezentanti ai grupei, in terapia astmului bronsic este inca in investigare. Studii clinice au demonstrat ca aceste substante prezinta un efect bronhodilatator usor si variabil, reduc simptomele (inclusiv tusea), imbunatatesc functia pulmonara si reduc exacerbarile.

Montelukast este eficient in monoterapie in tratamentul asmului usor sau ca terapie adjuvanta, in asociere cu glucocorticoizi inhalatori (GCI) in astmul usor si moderat. Administrarea concomitenta a montelukastului cu GCI poate permite reducerea dozelor de GCI. Rezultatele studiilor clinice sunt neconcludente, insa, in privinta posibilitatii de reducere a dozelor de beta2-agonist, a scaderii frecventei simptomelor diurne si a eozinofilelor. Conform unui studiu clinic incrucisat, dublu-orb, randomizat, efectuat pe 117 pacienti cu astm cronic, montelukast in asociere cu loratadina a fost mai eficient decat utilizat singur in ameliorarea FEV1 si reducerea simptomelor. S-au administrat 10 mg montelukast zilnic, seara la culcare, respectiv 10 mg montelukast asociat cu 20 mg loratadina, seara la culcare, timp de 2 saptamani. Nu sau inregistrat diferente intre cele doua tratamente in privinta reactiilor adverse. Montelukast este bine tolerat.

Indicatii:

Singulair este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene blocand efectul substantelor numite leucotriene. Leucotrienele determina ingustarea si inflamarea cailor aeriene din plamani. Blocarea leucotrienelor amelioreaza simptomele de astm bronsic si ajuta la prevenirea crizelor astmatice. De asemenea leucotrienele genereaza simptomele de tip alergic. Inhibarea leucotrienelor amelioreaza simptomele alergiei sezoniere (asa numita febra sezoniera sau rinita alergica sezoniera).

Doze si mod de administrare:

Singulair, comprimate masticabile de 4 mg este destinat copiilor cu varsta intre 2-5 ani. Siguranta si eficacitatea Singulair nu au fost stabilite la copii sub 6 luni. Studiile au aratat ca Singulair nu afecteaza rata de crestere la copii. Luati Singulair o data pe zi cu sau fara mancare, asa cum v-a prescris medicul dumneavoastra. Doza zilnica pentru copiii de 2-5 ani pentru tratamentul astmului bronsic si/sau a alergiei sezoniere este de un comprimat masticabil de 4 mg.

Pentru pacientii cu astm bronsic luati Singulair o data pe zi seara la culcare. Pentru pacientii cu alergii sezoniere luati Singulair o data pe zi asa cum v-a prescris medicul dumneavoastra. Pentru a mentine controlul astmului, este important sa luati Singulair atat timp cat v-a prescris medicul dumneavoastra. Singulair poate trata astmul doar atat timp cat continuati sa-l luati.

Contraindicatii:

Nu luati Singulair daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sunteti alergici la oricare dintre componentele sale.

Masuri de precautie:

In cazul in care simptomele de astm bronsic ale dumneavoastra sau ale copilului dumneavoastra se agraveaza trebuie sa-l anuntati imediat pe medicul dumneavoastra. Singulair nu este destinat tratamentului crizelor de astm bronsic. In cazul in care apare o criza, trebuie sa urmati instructiunile date de medicul dumneavoastra pentru astfel de situatii.

Reactii adverse:

  • reactii alergice – incidenta mai mica de 1%;
  • dermatologice – rash – putin frecvent;
  • gastrointestinale – dispepsie, gastroenterita – putin frecvente;
  • hepatice – hepatita colestatica – foarte rar;
  • neurologice: a. comune – migrena; b. putin frecvente – somnolenta, oboseala, febra, ameteala; c. reactii raportate post-marketing – parestezie, halucinatii, agitatie, inclusiv comportament agresiv;
  • respiratorii – putin frecvente – infectii la nivelul tractului respirator superior, congestie, tuse.

Pret:

  • Singulair 4 mg comprimate masticabile cutie cu 2 blistere OPA-Al-PVC/Al de 7 comprimate masticabile are un pret aproximativ de 85 lei;
  • Singulair 5 mg cutie cu 1 blister din folie OPA-Al-PVC/Al de 14 comprimate masticabile costa 70 de lei;
  • Singulair 10 mg comprimate filmate cutie cu 2 blistere din folie OPA-Al-PVC/Al de 14 comprimate filmate costa 145 de lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 1 martie, 2013, 14:37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *