Prima Pagina » Medicamente » Medicamente S » Sintrom

Sintrom

Prospect

Fiecare comprimat de  Sintrom contine acenocumarol 4 mg si excipienti: lactoza monohidrat, amidon de porumb, amidon pregelatinizat (Sta-Rx 1500), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Indicatii:

Tratamentul si profilaxia bolii tromboembolice.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la acenocumarol, la alti derivati cumarinici sau la oricare dintre excipientii produsului. Sarcina. Lipsa de cooperare a pacientului (pacienti senili, nesupravegheati, alcoolici, cu tulburari psihice).

Toate starile patologice in care riscul hemoragie este mai mare decat beneficiul probabil (diateze hemoragice, discrazii sanguine, imediat inaintea sau ulterior interventiilor chirurgicale la nivelul sistemului nervos central, ochiului sau interventii intens traumatizante).

Ulcere peptice sau hemoragii gastro-intestinale, urogenitale, ale aparatului respirator, precum si varice esofagiene, hemoragii cerebrale, pericardita acuta, revarsat pericardic, endocardite bacteriene. Hipertensiune arteriala severa, boli hepatice si renale grave. Activitate fibrinolitica crescuta (de ex. dupa interventii chirurgicale la nivel pulmonar, uterin, prostatic).

Mod de administrare:

Doza initiala

a) daca timpul de tromboplastina inaintea tratamentului este in limite normale, doza recomandata este:

– in prima zi: 1 comprimat Sintrom (4 mg acenocumarol) – doza va fi mai mica daca pacientii sunt tratati cu heparina.

– din a doua zi: Va – 2 comprimate Sintrom (1 – 8 mg acenocumarol).

b) daca timpul de tromboplastina nu este initial in limite normale, tratamentul trebuie inceput cu precautie.

Terapia de intretinere si testele de coagulare:

Datorita diferentelor individuale marcate, doza de intretinere trebuie stabilita pe baza rezultatelor testelor de laborator (timpii de coagulare).

Ajustarea corecta a dozei de intretinere se realizeaza prin monitorizarea valorilor timpului Quick (sau valorilor INR) la intervale regulate (de ex., o data pe luna) pentru a evita eventualele variatii in afara limitelor terapeutice. In functie de valorile timpului Quick sau INR, precum si de pacient si natura afectiunii, doza de intretinere se situeaza intre ½ – 2 comprimate Sintrom (1-8 mg acenocumarol) pe zi.

Ca test de rutina, masurarea timpului de tromboplastina ofera rezultate bune. Atat inaintea inceperii tratamentului, cat si pana la stabilizarea valorilor timpilor de coagulare in limite optime, acest test trebuie realizat zilnic in spital, ulterior intervalul intre teste putand fi prelungit.

Se recomanda ca recoltarea probelor de sange sa se efectueze la aceeasi ora din zi.

Pentru standardizare, a fost introdus parametrul “International Normalised Ratio” (INR) care, cu ajutorul tromboplastinei standard, permite realizarea unor comparatii generale.

INR reprezinta raportul dintre timpul de tromboplastina al plasmei testate si timpul de tromboplastina martor, raport ridicat la puterea valorii specificate, determinat pentru valorile de referinta ale tromboplastinei (procedura OMS).

Cu cat timpul Quick este mai mic, cu atat valoarea timpului de tromboplastina creste si, implicit, INR creste.

In functie de tabloul clinic, nivelul terapeutic al INR ce trebuie atins este cuprins, in general, intre valorile 2-4,5. Intre aceste limite nu apar nici recurente ale trombozei, nici complicatii hemoragice severe.

De obicei, dupa intreruperea Sintrom nu exista pericolul de hipercoagulabilitate reactiva si, deci, nu este necesara reducerea treptata a dozei pana la intreruperea completa.

In cazuri foarte rare (la pacientii cu risc crescut – dupa infarct miocardic) poate aparea hipercoagulabilitate reactiva. La acesti pacienti, intreruperea tratamentului cu Sintrom trebuie realizata gradat.

Reactii adverse:

Cele mai frecvent intalnite reactii adverse sunt hemoragiile cu diverse localizari in functie de intensitatea efectului anticoagulant, varsta pacientului, natura bolii de baza – dar nu si de durata tratamentului.

Daca hemoragia apare la un pacient cu un timp de tromboplastina in limite terapeutice, cazul trebuie diagnosticat cu atentie (de ex., posibilitatea unei ulceratii, tumori, tulburari congenitale de coagulare).

Locurile predilecte pentru aparitia hemoragiei includ tractul gastro-intestinal (melena), creierul, tractul urogenital (hematurie macro- si microscopica ), uterul (metroragii si menoragii), ficatul, vezica biliara (hemobilie), ochiul.

Foarte rar s-au raportat tulburari gastro-intestinale, pierderea apetitului alimentar, greata, varsaturi, reactii alergice – urticarie, dermatita, febra, alopecie reversibila, cresterea transaminazelor.

S-au raportat cazuri izolate de necroza hemoragica cutanata, asociata de obicei unui deficit congenital de proteina C sau leziunilor hepatice.

Precautii:

In timpul tratamentului anticoagulant, injectiile intramusculare pot determina hematoame, motiv pentru care trebuie evitata aceasta cale de administrare. Acest risc se reduce mult in cazul injectiilor i.v. sau s.c. Se va tine cont de aportul de vitamina K al unor alimente: cereale, broccoli, varza, morcovi si alte cruditati.

Interactiuni:

Dintre numeroasele interactiuni ale cumarinicelor, sunt mentionate doar cele cu relevanta clinica.

Mecanismele implicate in aceste interactiuni sunt: tulburarile de absorbtie, inhibarea sau activarea sistemului enzimatic de metabolizare si scaderea cantitatii de vitamina K necesara-carboxilari factorilor de coagulare. Desi numai un numar limitat de interactiuni au semnificatie, orice tratament concomitent prezinta riscul unei interactiuni. De aceea, este necesara supravegherea atenta, regulata (de 2 ori pe saptamana) a timpilor de coagulare in cazul prescrierii oricarui tratament in asociere cu Sintrom sau la intreruperea unui medicament administrat concomitent.

Efectul anticoagulant poate fi potentat de tratamentul concomitent cu: allopurinol, steroizi anabolizanti, androgeni, antidepresive serotoninergice (citalopram), paroxetina, cisaprida, glucocorticoizi, antiaritmice (amiodarona, propafenona, chinidina), antibiotice (eritromicina, tetraciclina, neomicina, cloramfenicol),acid clofibric si derivatii sai, disulfiram, acid etacrinic, glucagon, antagonisti ai receptorilor H2 (cimetidina), derivati imidazolici (metronidazol si miconazol administrat chiar si local), sulfamide cu durata lunga de actiune (inclusiv cotrimoxazol), antidiabetice orale, inhibitori de HMG-CoA reductaza, hormoni tiroidieni (inclusiv dextrotiroxina), sulfinpirazona.

In timpul tratamentului cu medicamente ce influenteaza hemostaza, efectul anticoagulant poate fi potentat, crescandu-se astfel riscul aparitiei hemoragiei gastro-intestinale: heparina, inhibitorii agregarii plachetare (acid salicilic si derivati – acid acetilsalicilic, acid paraaminosalicilic), diflunisal, ticlopidina, fenilbutazona sau alti derivati pirazolonici (sulfinpirazona). Nu se recomanda utilizarea Sintrom in asociere cu aceste substante.

Utilizarea Sintrom concomitent cu antiinflamatoare nesteroidiene impune masurarea mai frecventa a timpilor de coagulare.

Efectul anticoagulant poate fi diminuat prin administrarea concomitenta a barbituricelor, aminoglutetimidului, carbamazepinei, colestiraminei, griseofulvinei, anticonceptionalelor orale, rifampicinei, diureticelor tiazidice, preparatelor de sunatoare (Hypericum perforatum). In timpul tratamentului concomitent cu derivatii de hidantoina, concentratia plasmatica a acestora creste. Colestiramina scade absorbtia intestinala, mai ales prin intreruperea circuitului entero-hepatic: de aceea, poate fi recomandata pentru tratamentul supradozajului cu un derivat cumarinic.

In timpul tratamentului concomitent cu derivati de sulfoniluree, poate fi potentat efectul hipoglicemiant al acestora.

Deoarece nici severitatea, nici semnele precoce de interactiune nu pot fi prevazute, pacientii tratati cu Sintrom si in special cei cu disfunctii hepatice nu trebuie sa consume alcool etilic.

Atentionari speciale:

In starile sau bolile care determina legarea acenocumarolului in proportie redusa de proteinele plasmatice (tireotoxicoza, tumori, boli renale, infectii, inflamatii), este necesara administrarea Sintrom cu prudenta si sub stricta supraveghere medicala.

La pacientii cu disfunctii hepatice se impune o atentie deosebita, deoarece sinteza factorilor de coagulare poate fi alterata. Bolile ce afecteaza absorbtia gastro-intestinala pot modifica efectul anticoagulant al Sintrom.

In cazul insuficientei cardiace severe este necesara stabilirea unei scheme de tratament, deoarece activarea prin y-carboxilare a factorilor de coagulare poate fi redusa in prezenta congestiei hepatice.

Dupa compensarea disfunctiei hepatice, doza poate fi crescuta. La varstnici, medicatia anticoagulanta trebuie administrata cu prudenta. Deoarece metabolizarea acenocumarolului se face predominant la nivel hepatic, alterarea functiei renale poate sa nu influenteze eliminarea acestuia. Se impun, totusi, precautii la pacientii cu insuficienta renala, din cauza posibilitatii unei disfunctii plachetare asociate.

In timpul tratamentului anticoagulant, injectiile intramusculare pot determina hematoame, motiv pentru care trebuie evitata aceasta cale de administrare. Acest risc se reduce mult in cazul injectiilor i.v. sau s.c. Scurtarea timpului de protrombina impusa de interventii diagnostice sau terapeutice (angiografie, punctie lombara, interventii chirurgicale minore, extractii dentare) trebuie realizata cu mare prudenta.

Pacientii nespitalizati trebuie sfatuiti sa poarte asupra lor o atentionare cu privire la tratamentul cu anticoagulante, pentru eventualitatea unui accident. Se va tine cont de aportul de vitamina K al unor alimente: cereale, broccoli, varza, morcovi si alte cruditati.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje:

Produsul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Sarcina si alaptarea

Deoarece utilizarea Sintrom ca si a altor derivati cumarinici se poate asocia cu malformatii congenitale, medicamentul nu trebuie administrat in sarcina. La femeile in perioada de fertilitate, se impun masuri contraceptive in perioada tratamentului. Deoarece substanta activa se excreta in lapte, nu se recomanda administrarea Sintrom in perioada de alaptare.

Sensibilitatea la anticoagulante prezinta variatii intra- si inter-individuale. De aceea, este necesara efectuarea regulata a testelor de coagulare si adaptarea dozelor in functie de rezultate. In lipsa acestei posibilitati, Sintrom nu trebuie folosit. Sintrom trebuie administrat in priza unica zilnica, la aceeasi ora a zilei.

Supradozaj:

Chiar daca doza administrata – care poate fi mare – nu este, de obicei, periculoasa, utilizarea indelungata a unor doze zilnice mai mari decat cele terapeutice duce la aparitia manifestarilor clinice de supradozaj. Semnele si simptomele depind de sensibilitatea individuala la anticoagulante orale si severitatea supradozajului (depinzand de marimea dozei si de durata administrarii).

Frecvent apar hemoragii cu variate localizari care se instaleaza la 1-5 zile de la administrare. Hemoragiile pot sa apara sub forma de epistaxis, hematemeza, hemoptizie, hemoragii gastrointestinale, vaginale, hematurie (cu colica renala), hemoragii cutanate, articulare, menoragii. Hipotensiunea arteriala, tahicardia, precum si greata, varsaturile, diareea, durerile colicative abdominale reprezinta semne de intoxicatie.

Testele de laborator releva valori foarte scazute ale timpului Quick (sau valori crescute ale INR), prelungirea marcata a timpului de recalcifiere sau a timpului de tromboplastina si perturbarea – carboxilarii factorilor II, VII, IX, X.

Pret:

Sintrom comprimate 4 mg, cutie cu 2 blistere de 10 compimate are un pret aproximativ de 9 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 23 mai, 2012, 7:48

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *