Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Sistemele de Reproducere si Implicatiile lor Genetice

Sistemele de Reproducere si Implicatiile lor Genetice

O variabilitate genetica corespunzatoare nu poate fi creata fara existenta reproducerii sexuate.

Majoritatea plantelor de cultura se reproduc pe cale sexuata, prin fuziunea a doi gameti identici sau diferiti din punct de vedere genetic, pentru a da nastere unui zigot. In general, suprafata receptoare a stigmatului in acel moment este apta de a primi polen de la planta care-l poarta (autopolen), sau polenul plantelor vecine (alopolen). In aceasta situatie, in mod normal, sunt realizate autofecundari si fecundari incrucisate. In cele mai multe cazuri reglarile biologice impun o predominanta a unuia sau a celuilalt sistem de polenizare, iar in functie de natura genetica a gametilor vor rezulta indivizi homozigoti sau heterozigoti (SAVATTI, 1983).

Dupa modul in care are loc polenizarea si fecundarea, speciile se impart in doua grupe: autogame si alogame. Trebuie mentionat faptul ca autogamia si alogamia nu este perfecta, in natura existand specii ce manifesta si un anumit grad de auto- sau alogamie.

In unele cazuri, speciile au scapat sexualitatii prin adaptarea unor regimuri de reproducere asexuata, sau chiar pe calea multiplicarii vegetative.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 16:46

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *