Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Muscular » Sistemul Muscular – Generalitati

Sistemul Muscular – Generalitati

Sistemul Muscular - Generalitati

Muschii sunt organe contractile care prin scurtare produc miscare. Amplitu­dinea miscarii este in functie de gradul de mobilitate al articulatiei asupra careia actioneaza muschiul si de lungimea fibrei musculare. In contractia maxima, fibra se scurteaza la jumatatea lungimii pe care o are in stare de relaxare maxima. Travaliul depus de un muschi este in raport cu numarul fibrelor ce-l alcatuiesc; cu cat numarul acestor fibre este mai mare cu atat forta lui creste.

In afara de faptul ca muschii sint organe active ale miscarii, ei contribuie si la realizarea formei generale a corpului, precum si la mentinerea pozitiei verticale. Muschii care indeplinesc aceste roluri alcatuiesc musculatura scheletica sau somatica si sunt formati din tesut muscular striat.

Muschii care indeplinesc activitatea motoare a organelor interne (inima si vasele de sange, organele di­gestive etc.) alcatuiesc musculatura viscerelor si sunt., cu exceptia inimii, formati din tesut muscular neted.

Forma muschilor este variata: fusiforma, circulara, care poarta si denumi­rea de orbiculara, la muschii care se gasesc in jurul orificiilor orbitare, nazale, bucal si sfincter, la cei care inchid o cavitate a unui organ (sfincterul piloric etc). Pot avea si alte forme geometrice: trapezoidala, triunghiulara, dreptunghiulara etc.

Dupa dimensiunea care predomina muschii pot fi, ca si in cazul oaselor: lungi, lati si scurti.

Dupa numarul capetelor de fixare pot fi: cu un singur capat, cu doua capete  (biceps), cu trei capete (triceps, cu patru capete (cvadriceps).

Sunt muschi care se prind numai cu un capat pe os, iar cu celalalt pe tegu­ment; ei se numesc muschi cutanati (muschii mimicii).

La un muschi scheletic se distinge o parte carnoasa nu­mita pantec (corpul muschiului) si doua extremitati: una prin care se fixeaza de osul imobil in timpul contractiei numita origine si alta prin care se prinde de osul mobil numita  insertie. 

Originea si insertia se realizeaza prin intermediul tendoanelor, formatii alcatuite din tesut conjunctiv fibros, albe-sidefii, cilindrice sau turtite (aponevroze). Unele tendoane, care au tendinta ca in timpul contractiei sa se indeparteze de planul osos, sint mentinute pe loc prin teci fibroase prinse de os ca, de exemplu, tendoanele muschilor care indoaie degetele pe palma (mus­chii flexori ai degetelor).

Pantecul muschiului este invelit intr-o teaca conjunctiva numita perimisium extern, care se prelungeste in grosimea muschiului prin septuri, formind perimisium intern, iar in compartimentele formate de septuri, fiecare fibra mus­culara este inconjurata de endomisium ce se suprapune sarcolemei.

Peste perimisium extern, invelind muschiul in totalitatea lui (pintecul si tendoanele), se afla o membrana conjunctiva numita fascie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 9 aprilie, 2013, 14:51

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *