Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul nervos central si periferic

Sistemul nervos central si periferic

Sistemul nervos central cuprinde creierul si maduva spinarii. El contine centri nervosi. Acestia primesc informatii de la re­ceptori, le prelucreaza si transmit comenzi la efectori (muschi sau glande).

Sistemul nervos periferic, care face legatura dintre sistemul nervos central si organele corpului. El este compus din nervi si ganglioni nervosi. Din punct de vedere functional, sis­temul nervos este compus din doua compartimente, ambele avand o parte centrala si una periferica. Sistemul nervos somatic (al vietii de relatie) integreaza organismul in mediul de viata. Sistemul nervos vegetativ regleaza activitatea organelor interne. Intre cele doua sisteme este o stransa legatura.

Indiferent de forma organelor sale, orice sistem nervos este organizat ca o retea de neuroni. Prin ea circula informatia pe anumite trasee (circuite) sub forma de impulsuri nervoase care se transmit de la un neuron la altul prin sinapse.

De regula, impulsurile nervoase sunt generate la nivelul receptorilor( segmente care raspund la stimuli). Ele circula mai intai prin neuronii senzitivi (care sunt in legarura cu receptorii), apoi prin neuronii de asociatie.(intercalari) si ajung la neuronii motori (care transmit comenzi la efectori).

Cea mai simpla forma de activitate nervoasa este actul reflex. Reflexul este raspunsul organismului la un stimul, cu ajutorul sistemului  nervos. Traseul pe care il urmeaza informatia in timpul desfasurarii unui reflex se numeste arc reflex si are cinci componente :

  1. receptorul= R
  2. calea senzitiva/aferenta=C.S.
  3. centru nervos=C.N.
  4. calea motoare/eferenta=C.M.
  5. efector=Ef

STIMUL——R——C.S.——C.N.——C.M.——Ef——RASPUNS

  • Sistemul nervos are o componenta somatica si una vegetativa, ambele avand o parte  centrala si una periferica.
  • Reflexele au ca baza anatomica arcul reflex.

Segmentele sistemului nervos central sunt invelite de meninge, format din trei membrane:

  • piamater
  • arahnoida
  • duramater

Intre arahnoida si piamater exista un spatiu in care se gaseste lichidul cefalorahidian (LCR) cu rol de protectie mecanica si troficitate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 21 aprilie, 2019, 16:45

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *