Prima Pagina » Sanatate A-Z » Fiziokinetoterapie » Sonoterapia

Sonoterapia

Sonoterapia

Sonoterapia semnifica folosirea vibratiilor (oscilatiilor) mecanice pendulare. Daca aceste oscilatii sunt sub 50/sec, este vorba de infrasunete sau de vibroterapie; daca depasesc 20 000/sec, este vorba de ultrasunete. Aceste oscilatii constituie dealtfel si undele sonore. Undele muzicale folosite in medicina moderna constituie si sono- sau meloterapia.

Infrasunetele (vibroterapia)

Este vorba de un masaj vibrator, realizat printr-o masa vibranta pusa in functiune electric, prin miscari reostate. Aceste virbatii au o anumit amplitudine – intre 0,8 si 1,7 mm – si o frecventa de 15/50 oscilatii.

Indicatii: sechele posttraumatice, tulburari circulatorii (staze venoase, edeme cronice etc.), afectiuni digestive, constipatii, obezitate, afectiuni nevoase (nevroze etc.). In cosmetica.

Ultrasunetele

Ultrasunetele ofera oscilatii cu o frecventa de 500 000 Hz si 300 000 Hz. Ultrasunetele pot fi produse prin trei metode: mecanisme (exemplu lame metalice); magnetice (generatorul magnetic); piezoelectrice (cristal de cuart, asupra caruia actioneaza generatorul de inalta frecventa).

Proiectorul (electrodului emitator) se aplica direct pe tegument, prin intermediul unei substante medicamentoase (hidrocortizon, peloidextract etc.).

Actiune:

a) efecte mecanice: undele ultrasonore se propaga numai prin mediul solid sau lichid. Aerul opreste ultrasunetele, fapt pentru care se foloseste o substanta grasa pe tegument, care sa indeparteze aerul si sa asigure aderenta intima de tegument a emitatorului. Daca punem cateva picaturi de apa pe emitator, acesta intra in vibratie (aspect de efervescenta). Este vibratia moleculara, produsa mecanic si asupra tesuturilor, de mare importanta terapeutica;

b) efecte termice: sunt evidente si se produc mai ales prin fenomenul de frictiune a particulelor declansate de vibratia mecanica. Efectul termic se obtine mai ales in mediile neomogene, cum este organismul nostru;

c) efectul de cavitatie: acesta consta in formarea de goluri (rupturi, fisuri), in mediul traversat, aparand bule de gaz;

d) efecte biologice: maresc permeabilitatea celulara si substantele pot patrunde prin tegument – (fenomen numit ultrasonoforeza sau ultrasonoionoforeza); – exercita un adevarat micromasaj asupra tesuturilor; – efect fibrolitic, adica de topire-rupere a tesutului si chiar de necroza; – efecte analgezice foarte bune; efecte antiinflamatorii.

Indicatii: afectiuni reumatice (artrite, artroze, mialgii etc.); afectiuni neurologice (nevralgii, nevrite etc.), afectiuni posttraumatice; afectiuni dermatologice (Dupuytren, keloide etc.); afectiuni circulatorii (sechele, flebite etc.).

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 6 martie, 2013, 9:13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *