Prima Pagina » Corpul Uman » Spermatozoizii

Spermatozoizii

Spermatozoizi – acesta este numele conferit celulelor reproductive masculine. Singura lor functie este de a realiza fertilizarea prin unirea cu celula feminina, ovulul.

Structura spermadozoiduluiFiecare spermatozoid are 0.05 mm lungime si o forma de flagelat. Are trei sectiuni principale reprezentate de cap, sectiunea mediana si coada (flagelul). Partea anterioara a capului – acrozomul – contine enzime specifice, care permit penetratia spermatozoidului in ovul, realizand astfel fertilizarea. Partea mediana contine structuri denumitemitocondrii, care furnizeaza energia necesara pentru a asigura mobilitatea spermatozoidului catre ovul.

Singura functie a flagelului este de a propulsa spermatozoidul, rol pe care il indeplineste printr-o miscare ondulatorie, determinand o viteza de aproximativ 3-3.5 mm pe minut.

Spermatozoizii sunt alcatuiti din diferite substante chimice si material genetic. Acestea sunt cromozomii care poarta amprenta genetica a tatalui si care vor determina caracteristicile mostenite pe cale paterna de catre copil. Spermatozoizii transporta mesajul genetic care determina sexul copilului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 21 februarie, 2013, 16:50

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *