Prima Pagina » Corpul Uman » Splina

Splina

Splina este o parte integranta a sistemului limfatic. Functia ei principala este de a  filtra sangele si de a produce anticorpi. In plus, o splina marita, care poate fi simtita la palparea abdomenului, reprezinta frecvent o indicatie a unei afectiuni undeva in organism si necesita teste suplimentare.

Splina este situata imediat sub diafragm, in partea stanga superioara a abdomenului. In conditii normale, ea este de aproximativ 13 cm lungime si se intinde de-a lungul coastei a zecea. Splina are o greutate de aproximativ 200 g la adulti, dar an cazul in care este marita poate ajunge la o greutate de pana la 2 kg sau mai mult.

Daca splina este examinata cu ochiul liber, ea va aparea ca o capsula fibroasa ce inconjoara o masa amorfa de pulpa rosie. Este posibila chiar distrugerea unor mici granulatii denumite corpusculi Malpighi; acestea sunt aglomerari de limfocite.

Aportul sanguin la acest organ se realizeaza prin artera splenica, care se divide in artere mai mici si apoi in arteriole. Arteriolele splenice au particularitatea de a fi inconjurate de tesut limfatic pe masura ce trec prin pulpa splinei. Arteriolele mai prezinta o caracteristica unica: in loc de a fi conectate cu o retea de capilare, ele par sa se goleasca direct in parenchimul splinei.

Caracterele particulare ale circulatiei splenice fac posibila indeplinirea a doua functii fundamentale. Mai intai, faptul ca arteriolele sunt inconjurate de tesut limfoid implica faptul ca limfa intra imediat in contact cu orice proteina anormala din sange si produce anticorpi impotriva acesteia. In al doilea rand, modul in care sangele se varsa direct in pulpa splinei permite celuleor reticulare ale acesteia sa vina in contact direct cu sangele care ar trebui sa fie filtrat. In acelasi timp, asigura eliminarea din sange a oricaror celule imbatranite sau uzate ale acestuia.

Functiile splinei:

Splina reprezinta unul din principalele organe care filtreaza sangele. Celulele reticulare nu numai ca indeparteaza celulele sanguine imbatranite sau uzate, dar ele pot indeparta, de asemenea, orice celule anormale. Acest lucru este valabil in special in cazul globulelor rosii, dar globulele albe si plachetele sunt filtrate selectiv catre splina atunci cand acest lucru este necesar.

Splina va elimina, de asemenea, particulele straine din fluxul sanguin, de aceea ea joaca rol major in eliminarea bacteriilor din organism, pentru a da doar un exemplu. De asemenea, are o functie in producerea anticorpilor – proteine sanguine circulante care se leaga de o proteina straina si o imobilizeaza, astfel incat globulele albe denumite fagocite o pot distruge. Corpusculii Malpighi produc anticorpi. In anumite circumstante, splina are un rol foarte important in producerea unor noi celule sanguine. Acest lucru nu se intampla la adultul normal, dar la persoanele cu afectiuni ale maduvei osoase, splina si ficatul sunt sediile principale de producere a globulelor rosoii. In plus, splina produce o mare parte din celulele sanguine ale fatului, cand acesta se gaseste in uter in cursul sarcinii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 5 martie, 2020, 9:40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *