Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Stafilodermii ale Pielii Glabre

Stafilodermii ale Pielii Glabre

Granulomul piogen

Prin pielea glabra se intelege pielea relativ lipsita de fire de par, fiind prezent cel mult parul de tip vellus. Termenii generici pentru orice infectii ale pielii glabre, indiferent de etiologia lor, sunt impetigo pentru zonele extensorii si respectiv intertrigo pentru zonele flexorii, corespunzand marilor pliuri cutanate (retroauricular, axilar, submamar, inghinal, interfesier).

Impetigourile si intertrigourile stafilococice au un aspect clinic dificil de distins de cele de alta etiologie. Practic, in toate aceste situatii se constata aparitia brusca a unei eruptii buloase cu continut purulent pe un fond eritematos difuz delimitat, urmata de spargerea spontana a bulelor cu formare de zone erozive si de cruste purulente, iar in cazul unui intertrigo, de regula, si de aparitia unei fisuri dureroase pe fondul pliului afectat.

Granulomul piogen

Granulomul piogen (botriomicomul) este o forma particulara de infectie stafilocica care se manifesta clinic ca o tumora de cauza inflamatorie, formata din tesut de granulatie. Pentru formarea unui granulom piogen este necesara nidarea stafilococilor direct in derm, printr-o solutie de continuitate reprezentata de un traumatism minor (intepatura, frictiune). De acea, desi poate apare oriunde pe tegument sau mucoase, granulomul piogen se dezvolta de electie pe degetele mainilor, buze si varful limbii. Tumoreta se constituie rapid, in decurs de 2 – 4 saptamani, dupa care persista cronic, indefinit. Are forma hemisferica, este eritematoasa, usor sangeranda la lovire, uneori acoperita de mici cruste purulente. Pune problema diagnosticului diferential cu keratoacantomul, carcinoamele bazo- si spinocelulare si melanomul malign acrom. Tratamentul este exclusiv chirurgical, prin excizia tumorii si cauterizarea bazei sale.

Celulita erizipelatoida stafilococica

Celulita erizipelatoida stafilococica se manifesta ca un placard eritematos si edematos difuz delimitat, de regula pe gambe, insotit de stare subfebrila. Este o infectie a plexului limfatic dermic pentru a carei constituire este obligatorie prezenta unei porti de intrare (plagi sau ulcere cronice ale gambei, fisuri interdigitale de cauza micotica, diverse traumatisme,etc) Necesita antibioterapie generala si comprese antiinflamatorii local si pune problema diferentierii de un erizipel produs de streptococi patogeni.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 septembrie, 2013, 11:05

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *