Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Stafilodermii Foliculare

Stafilodermii Foliculare

Stafilodermii Foliculare

Foliculita acuta superficiala Bockhart

Foliculitele acute superficiale Bockhart constau in aparitia unei reactii inflamatorii stafilococice localizata strict superficial la suprafata tegumentului, in jurul cate unui orificiu folicular. Clinic boala se manifesta printr-o pustula centrata de un fir de par cu un halou eritematos in jur. Eruptia cutanata poate fi reprezentata de o singura asemenea pustula, cateva sau cateva zeci ori sute, dar nu afecteaza starea generala si se vindeca fara cicatrici. Topografic, se localizeaza preferential pe scalp la copii, zona barbii si mustatii postpubertar la barbati, partile paroase ale membrelor si fesele la adulti de ambele sexe, eventual in jurul unor plagi infectate. Diagnosticul diferential se face cu pustulele din foliculitele tricofitice (sicozisul tricofitic), din acneea vulgara, acneea rozacee, acneea de ulei, acneea clorica si acneea cortizonica.

Foliculita acuta profunda

Foliculite acute profunde sunt doua: orgeletul si vestibulita narinara. Firele de par din vestibulul narinar si ale pleoapelor sunt in mod fiziologic cele mai groase fire de par ale oricarui om si ca atare poseda cel mai larg orificiu folicular. Acest lucru permite ca infectia stafilococica initial perifoliculara sa se extinda rapid in tot sacul folicular, devenind profunda. In ambele cazuri manifestarea clinica consta in aparitia unui nodul inflamator de mici dimensiuni (cativa mm) intens eritematos si foarte dureros (de fapt, semnele celsiene clasice: rubor, calor, tumor et dolor), de regula unic, pe una din pleoape sau in vestibulul narinar si care se ulcereaza prin expulsia continutului purulent in urmatoarele cateva zile, vindecandu-se prin cicatrice. Nu afecteaza starea generala.

Sicozisul stafilococic

Sicozisul stafilococic este o foliculita profunda cronica. In acest caz infectia stafilococica prinde de la inceput un numar mare de foliculi pilari (zeci sau sute) grupati pe o unica arie cutanata (de regula zona barbii sau mustatii la barbati adulti) sau zona scalpului la copii, situatie in care poarta numele de Kerion Celsi si prezinta un aspect clinic pseudo – tumoral. Patogenetic, sicozisul incepe tot ca o foliculita acuta superficiala dar, fiind vorba de suse stafilococice mai intens patogene, infectia nu se vindeca spontan, ci se extinde in decurs de cateva saptamani de la orificiul folicular in profunzime la aproximativ jumatatea sacului folicular, unde realizeaza o a doua colectie purulenta (de unde expresia de “abces in buton de camasa” folosita in cazul sicozisului stafilococic).

Clinic se observa o formatiune pseudo – tumorala (expresie a edemului inflamator masiv) de ordinul centimetrilor, eritematosa si dureroasa, acoperita de cruste purulente care aglutineaza firele de par, cu evolutie cronica de luni sau ani de zile si tendinta la extensie lenta. Adenopatia loco-regionala reactiva apare de regula si uneori apar si subfebrilitati. In unele cazuri infectia stafilococica se extinde la tot sacul folicular, inclusiv bulbul folicular care este distrus, situatie in care vindecarea are loc cu alopecie definitiva a ariei afectate. Aceasta forma particulara de sicozis a fost numita sicozis lupoid. Diagnosticul diferential se face cu sicozisul tricofitic (examinarile micologice si bacteriologice sunt esentiale, aspectul clinic in cele doua forme de sicozis fiind identic), cu granulomul piogen si cu tumori benigne sau maligne cutanate infectate bacterian. In sicozisul stafilococic se impune asocierea tratamentului antibioterapic general cu cel local si epilarea mecanica cu pensa a tuturor firelor de par afectate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 septembrie, 2013, 10:18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *