Prima Pagina » Sanatate A-Z » Geriatrie » Starile Terminale

Starile Terminale

Starile Terminale

Moartea este un fenomen implacabil, obligator. Prin prelungirea sperantei de viata, astazi, moartea este mai putin prezenta, in viata cotidiana. Exista o tendinta nemarturisita tot mai frecventa, de a indeparta moartea din familie, de a o muta in institutii medicale.

Oricare ar fi situatia, tratamentul muribundului, nu va fi suspendat pana in ultimul moment. Medicul si cadrele auxiliare, au obligatia morala sa nu-si schimbe conduita in fata muribundului. Trebuie sa se asigure acestuia nevoile fundamentale de confort, igiena, hrana, respiratie etc., nevoile specifice (de pilda combaterea durerii), dar si nevoile personale (prezenta umana, comunicarea). Este bine ca exitusul sa se petreaca in familie, sa se combata tendinta de “a scoate moartea din casa”, transferand-o in spital.

Obligatia medicului si a asistentelor este de a sustine psihologic bolnavul si familia pana la sfarsit, de a asigura toate ingrijirile necesare (combaterea durerii, hidratarea corecta, ingrijirea cavitatii bucale, ingrijirile fundamentale – igiena, nevoile sfincteriene, alimentatia si altele). Nu se vor omite nevoile si preferintele personale, dorintele bolnavului de a-si vedea rudele, prietenii sau preotul. Intotdeauna prezenta umana trebuie sa fie permanenta.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 1 martie, 2013, 9:47

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *