Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Stenoza Esofagiana in Boala de Reflux

Stenoza Esofagiana in Boala de Reflux

Stenoza Esofagiana in Boala de Reflux

Incidenta stenozei in boala de reflux este estimata la 10-15 %. Aceasta este determinata de prezenta fibrozei esofagiene ca urmare a actiunii R.G.E. care creste progresiv ingustand lumenul conductului, determinand tulburari de deglutitie. Evolutia stenozei este foarte scurta. Uneori stenoza poate cuprinde intreg esofagul, ceea ce atesta intensitatea procesului de fibroza. Prezenta obstacolului determina o dilatatie suprastricturala care este cu atat mai evidenta cu cat evolutia este mai indelungata.

Simptomul dominant este disfagia, cu caracter progresiv, nedureroasa (disfagie pentru solide, semisolide si apoi lichide), insotita de sialoreee si regurgitatii alimentare. Uneori se insoteste de durere, completand sindromul esofagian clasic descris. Din constatarile anatomo-clinice s-a remarcat ca stenoza esofagiana consecutiva R.G.E. nu progreseaza catre obstructie completa, deosebind-o de stenozele de alta etiologie.

Pe masura ce stenoza se accentueaza, efectele esofagitei de reflux se atenueaza, determinand o stabilizare anatomica si uneori chiar vindecarea. Acesta este motivul pentru care unii bolnavi neaga in antecedente orice suferinta esofagiana, prezentandu-se pentru tratament medical in stadiul de stenoza avansata. Anatomic, stenoza esofagiana peptica este scurta, concentrica, cu contur regulat, situata de regula in vecinatatea jonctiunii eso-gastrice. De aici necesitatea examenului endoscopic si prelevarea de biopsii pentru a exclude o leziune maligna.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 27 martie, 2013, 12:52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *