Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Sternul (Sternum)

Sternul (Sternum)

Sternul (Sternum)

Este un os lat, median, simetric si nepereche, situat in partea anterioara a toracelui. Prezinta o forma de sabie de gladiator, este format dintr-o serie de oase numite sternebre care se sudeaza intre ele formand sternul. La adult sternul este format din trei segmente:

  • Segmentul superior se numeste manubriul sternal, presternum sau manerul sternului (manubrium sterni).
  • Segmentul mijlociu constitue corpul sternului sau mezosternul (corpus sterni)
  • Segmentul inferior se numeste xifistern sau apendicele xifoid sau enziform (processus xiphoideus).

Sternul are o directie oblica in jos si inainte. Un plan dus prin marginea superioara a sternului intalneste coloana vertebrala la nivelul celei de a doua vertebre toracale. Sternul de femeie este mai putin larg li mai lung ca cel de barbat, insa este mai putin oblic, apropiindu-se de verticala.

In ansamblu sternul prezinta doua fete, una anterioara si alta posterioara, doua margini laterale si doua extremitati, una superioara sau baza si una inferioara sau varful.

Fata anterioara a sternului este convexa in sens vertical formand la nivelul liniei de sutura dintre manubrium si corp un unghi proeminent inainte numit unghiul lui Louis (angulus sterni), punct de reper important pentru numaratul coastelor (reperarea cele de a doua coaste). Pe aceasta fata se observa o serie de linii transversale care merg de la o margine la cealalta reprezentand locul de sudura a diferitelor piese osoase care formeaza sternul. Pe aceasta fata se insera in partea superioara fasciculele sternale ale sterno-cleido-mastoidianului, in partea mijlocie marele pectoral iar in partea inferioara marele drept al abdomenului. Imediat deasupra apendicelui xifoid pe aceasta fata se gaseste foseta supraxifoidiana.

Fata posterioara a sternului este concava si vine in raport cu organele din cavitatea toracica. Pe ea se insera muschii sterno-cleido-mastoidian, sterno-tiroidian, triunghiularul, sternul si diafragmul. 

Extremitatea superioara a sternului prezinta pe linia mediana un sant profund numit furculita sternala (incisura jugularis). De fiecare parte a acestui sant se gasesc doua fatete articulare alungite transversal (incisura clavicularis), care sunt destinate sa se articuleze cu extremitatile interne ale claviculelor.

Extremitatea inferioara a sternului este formata de apendicele xifoid care ramane cartilaginos pana la varste foarte inaintate si care, ca forma si directie, poate fi foarte variat.

Marginile laterale au o forma de “S” italic si ne prezinta fiecare cate 13 santuri, din care 7 sunt articulare si 6 sunt nearticulare, numite santurile intercostale. In santurile articulare vin extremitatile interne ale primelor 7 cartilagii costale, astfel: pentru prima pereche de coaste la nivelul manubriului, pentru a doua pereche de coaste la nivelul unghiului lui Louis, iar pentru perechile III-VII pe marginile corpului sternal.

Punere in pozitie

Elemente de reper:

  • fata osului convexa
  • baza osului

Se pozitioneaza anterior fata osului convexa iar superior se aseaza baza osului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 9:25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *