Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Stevie (Rumex crispus – Fam. Polygonaceae)

Stevie (Rumex crispus – Fam. Polygonaceae)

Stevie Rumex crispusNumita si macris galben. Originara din Europa si din Africa de Nord, stevia este raspandita acum in intreaga lume. Ea creste pe pasuni si pe marginea raurilor. Atinge inaltimi de 1,5 m, tulpini groase si frunze mari, cu marginile ondulate. Florile mici si verzi apar in manunchiuri dense, in varful plantei. Capsulele cu seminte sunt niste discuri cu aspect de hartie, cu lungimea de 3-6 mm.

Parti utile – radacinile si frunzele

Radacinile se recolteaza toamna si se usuca pentru a fi folosite la prepararea de decocturi si extracte lichide. Frunzele se pot consuma fierte ca legume, fiind nutritive, asemanatoare spanacului, si se folosesc in mod traditional sub forma de cataplasma pentru calmarea iritatiei de urzica.

Compusi activi

Stevia contine tanini (inclusiv catecol), principii amare, rasini, glicozide antrachinonice, rumicina, acid crisofanic si un ulei volatil complex. Ca si spanacul, contine fier si oxalati.

Utilizari medicinale

Stevia este considerata un hepatostimulator usor, colagog si coleretic. Este recomandata pentru tratarea unei game largi de afectiuni digestive, cum ar fi indigestia, flatulenta si colonul lenes.

Prezenta glicozidelor antrachinonice ii confera plantei un efect laxativ, desi mai moderat decat cel observat la alte plante cu continut de antrachinone, precum senna si cascara.

Prin efectul benefic asupra sistemului digestiv si mai ales prin stimularea eliminarii produsilor de excretie ai organismului, stevia este considerata un detoxifiant al sangelui. Este recomandata pentru tratarea unei game largi de afectiuni ale pielii, precum acneea, psoriazisul si eczema, dar si in tratamentul hipertrofiei glandulare limfatice si al reumatismului. Planta este extrem de eficienta si in tratarea constipatiei asociate bolilor mai sus enumerate.

Cultivare

Stevia creste bine in soluri umede, la soare sau in zone usor umbrite. In unele parti ale Australiei este considerata o buruiana daunatoare. Fructul verde este considerat otravitor pentru vite.

Preparare si dozaj

In tratamentul indigestiei, flatulentei, constipatiei, acneei, psoriazisului si eczemei; extract lichid: Echivalentul a 2-4 g de radacina uscata, de 3 ori pe zi; decoct: Fierbeti 2-4 g de radacina uscata intr-o cana cu apa timp de 10 minute, apoi strecurati. Beti 3 cani pe zi.

Precautii

Nu folositi stevia sau alte laxative pentru mai mult de 8-10 zile consecutiv. Cel mai bun tratament al constipatiei este un regim bogat in fibre, cu hidratare adecvata si acompaniat de mult sport. Nu depasiti doza recomandata. Supradoza poate provoca diaree, crampe abdominale si lipsa de potasiu. Stevia este contraindicata femeilor insarcinate sau care alapteaza, ca si persoanelor care sufera de obstructii intestinale sau biliare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 13 decembrie, 2012, 12:08

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *