Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Anatomie si functie stomac

Anatomie si functie stomac

Stomacul este o punga intermediara intre esofag si intestinul subtire, reprezinta o portiune din tubul digestiv, cu musculatura puternica, cu inervatie bine dezvoltata, cu mucoasa bogata in aparente glandulare, vasculare si motorii.

Stomacul este situat sub ficat si diafragm, deasupra colonului transvers, stomacul ocupa epigastrul si o parte din hipocondrul stang. Este fixat, in sus prin esofag, care la randul sau este legat de diafragm si in jos prin duoden, care fiind retropozitional, este lipit de peretele posterior abdominal.

Forma stomacului este hotarata de stratul muscular si este aceea a unui cimpoi cu directie orizontala sau verticala, avand 2 fete, 2 margini, 2 extremitati, 2 orificii (cardia si pilorul).

Structura anatomica – peretele stomacului este compus din 4 straturi:

1.    stratul seros – acopera stomacul pe cele 2 fete

2.    stratul muscular – este format din fibre netede

3.    stratul celular – este format din tesut conjunctiv lax si contine vase si nervi

4.    stratul mucos – contine in grosimea sa celule musculare netede (muscularis mucosae).

Stratul mucos acopera toata suprafata interna a stomacului si se prezinta sub forma de indoituri (plice), care se intind aproape paralel cu axa organului, de la cardia la pilor.

Inervatia stomacului – este de 2 feluri: intrinseca si extrinseca, sensibila si motorie, este sub dependenta centrilor coordonatori.

Vascularizatia stomacului – arterele stomacului provin din trunchiul celiac care formeaza 2 camere arteriale, vasele colecteaza sangele din capilarele submucoasei si se aduna in vena splenica si in vena porta.

Fiziologia stomacului

Stomacul constituie un rezervor in care au loc fenomene biologice importante fara a fi insa un organ indispensabil pentru economia organismului. El primeste alimentele, le lichefiaza si le transmite duodenului, fractionat si succesiv, sarcina sa fiind sa protejeze duodenul impotriva introducerii intempensive a unui bol iritant, mecanic, fizic, chimic.

Umplerea – stomacului se face prin cardie, care se deschide prin excitatia produsa de bolul alimentar care parcurge esofagul.

Secretia – stomacului (Pavlov), este provocata pe cale psihica si chimica. Sucul gastric, secretat de glandele fundice, este izotonic, contine acid clorhidric si fermenti ca pepsina, catepsina (faza chimica a digestiei).

Motricitatea – este reprezentata prin unde peristaltice care incep dupa cca. 2 minute de la ingerare si care inconjura stomacul, la inceput complet. Fornixul nu are peristaltism.

Evacuarea – cand stomacul este gol, pilorul este deschis, imediat ce un bol patrunde in bulb si il destinde, inelul piloric se contracta in mod reflex. Evacuarea depinde de presiunea intragastrica (tonus), presiunea intrabulbara, starea de contractie si relaxarea inelului piloric.


Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 13 martie, 2019, 0:12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *