Prima Pagina » Medicamente » Medicamente S » Streptomicina

Streptomicina

Prospect

StreptomicinaStreptomicina este primul antibiotic din familia aminoglicozidelor, obtinut din Streptomyces griseus. Este activ fata de Mycobacterium tuberculosis si a fost utilizat de la bun inceput ca remediu antituberculos. Preparat de electie in infectiile provocate de Francisella tularensis, Yersinia pestis si Brucella spp.

In combinatie cu penicilinele sau vancomicina era utilizat in tratamentul endocarditei cu Enterococcus faecalis sau Streptococcus viridans. Mecanismul actiunii consta in blocarea subunitatilor ribozomiale 30S care conduce la sinteza unor proteine defecte, lezarea membranelor bacteriene si moartea bacteriilor. Deoarece mecanismul transportor transmembranar este oxigenodependent, aminoglicozidele, inclusiv streptomicina, sunt inactive pe bacteriile anaerobe.

Prezentare farmaceutica

Flacoane continand streptomicina sulfat 1 g, sub forma de pulbere pentru prepararea de solutie injectabila.

Actiune terapeutica

 Antibiotic bactericid fata de M. tuberculosis si o serie de bacterii grampozitive si gramnegative: Streptococcus viridans, enterococi (sinergic cu penicilina). Pasteurella tularensis si pestis. Brucella; rezistenta se instaleaza, de regula, daca tratamentul este prelungit.

Indicatii

Tuberculoza (in asociatie cu alte antituberculoase, pentru a evita dezvoltarea rezistentei); septicemie si endocardite cu streptococ viridans sau enterococ (in asociatie cu tetraciclina), pesta.

Mod de administrare

Adulti: intramuscular 1 g de 2 ori/saptamana (la nevoie 1 g zilnic) in tuberculoza, 1-2 g/zi (fractionat la 4-12 ore) in alte infectii; copii: 20-30 mg/kg corp si zi.

Reactii adverse

Actiune toxica asupra nervului vestibular, cu cefalee, greata, voma, vertij, ataxie, mai putin asupra nervului cohlear, cu tinitus si surditate (tulburarile, de obicei reversibile, sunt favorizate de dozele mari, tratamentul indelungat, varsta inaintata, insuficienta renala si injectarea intrarahidiana a antibioticului); dozele mari sunt hepatotoxice si nefrotoxice; ocazional parestezie periorala, cefalee, oboseala, rareori scotoame, fenomene nevritice, eruptii alergice, febra, adenopatii, foarte rar dermatita exfoliativa, soc anafilactic, neutropenie, trombocitopenie, anemie aplastica.

Injectata in cantitati mari in pleura sau in peritoneu poate paraliza musculatura striata (mai ales in conditii de insuficienta renala, stari hipoxice si in asociatie cu miorelaxante, curarizante sau anestezice generale). Injectarea intrarahidiana poate fi cauza de dureri radiculare si fenomene de mielita (nu este recomandabila). Poate interfera determinarea glucozei urinare si a urobilinogenului.

Contraindicatii

Boli ale urechii, in special otita medie supurata, tulburari labirintice, miastenie grava, alergie la streptomicina; prudenta la dozare in insuficienta hepatica, renala (in conditii de anurie doza recomandata la adult este de 0,5 g o data la 4-6 zile). In insuficienta circulatorie si la batrani; prudenta mare sau se evita asocierea cu cefalosporine (nefrotoxicitate), furosemid si acid etacrinic, antibiotice aminoglicozidice (oto- si nefrotoxicitate), eter, halotan, metoxifluran, curarizante (paralizie respiratorie).

Supradozare

Reactiile adverse exacerbate. Tratamentul este simptomatic si suportiv. In cazurile grave se recomanda hemodializa sau dializa peritoneala, indeosebi pentru pacientii cu functia renala afectata, pentru indepartarea streptomicinei din sange. In cazul blocadei neuromusculare cu apnee – anticolinesterazice (neostigmina).Rf: Neurotoxicitate (ataca ireversibil nervii acustic si vestibular), nefrotoxicitate, blocada neuro-musculara, dermatite eczematoase in contactul cu pielea. Reactiile adverse sunt mai probabile la copii si varstnici.

Precautii

Nu se recomanda combinarea cu alte preparate neurotoxice sau nefrotoxice (riscul surditatii). In afectiunile renale doza se va micsora proportional cu clearance-ul creatininei.

Pret

Streptomicina sulfat flacon cu 1 gram pulbere pentru solutie injectabila este disponibila in farmacii la un pret aproximativ de 140 lei.

 Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 14 ianuarie, 2013, 12:13

2 Discutii la Streptomicina

  1. chiriac petronela 22/12/2017 at 20:29

    va rog sa ma contactati la nr 0754593369 daca ma puteti ajuta

    Răspunde
  2. chiriac petronela 22/12/2017 at 20:26

    am si eu nevoie de 17 injectii de streptomicina cine ma poate ajuta va rog

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *