Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Strongiloidoza

Strongiloidoza

Definitie

Strongyloides stercoralisStrongiloidoza este o boala a intestinului provocata de Strongyloides stercoralis, care este un nematod mic. Viermele are doua generatii diferite: una parazitara in intestinul omului (Strengyloides sau Anguillula intestinalis) si o alta libera, la exterior (Strongyloides stercoralis). Masculul este la fel la ambele generatii: 700 – 900 microni; femeia in generatia parazitara are 2 – 2,5 mm. Din ouale depuse de femela ies larvele, eliminate prin scaun. In exterior, larvele fie ca devin filariforme, fie ca dezvolta generatii libere.

Patogenie

Omul este infestat de larvele filariforme pe doua cai: fie prin tegumente, circulatie venoasa, aparat respirator, tub digestiv, fie prin ingerarea unor alimente si bauturi infestate. Viermele se localizeaza in duoden si jejun. Boala este mai raspandita la tropice; la noi, cazurile sunt rare si apar in mine, unde exista caldura si umezeala.

Simptome

Simptomatologia este caracterizata prin prurit, eritem si petesii la locurile de trecere prin tegumente; prin simptome bronhopulmonare in timpul traversarii aparatului respirator; in faza de fixare intestinala, parazitul provoaca colici abdominale, diaree, sangui-nolenta si anemie hipocroma, eventual semne de denutritie; semnele toxice nervoase sunt frecvente.

Diagnostic

Examenul materiilor fecale pune in evidenta larvele parazitului (nu ouale, ca in ankilostomiaza); eozinofilia este inconstanta.

Profilaxie

Profilaxia face aceleasi recomandari ca in ankilostomiaza.

Tratament

Tratamentul se face cu: violet de gentiana, in doza de 0,06 g, de 3 ori/zi, timp de doua saptamani; violetul de gentiana poate fi administrat si pe sonda duodenala (25 ml din solutia 1%); Fenotiazina: cate 100 mg de 3 ori/zi, timp de 3 saptamani; Ditiazanina, 250 mg/zi, care, administrata timp de 3 saptamani, da rezultate bune, insa este contraindicata in caz de leziuni intestinale intinse; pamoat de pirviniu (Vermigal), care se recomanda si in tratamentul oxiurazei.

Rezultate superioare se obtin cu Thiabendazol (Mintezol), in doze de 25 mg/kg/corp, de 2 ori pe zi, 3 zile, sau in doza unica 50 mg/kg corp.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 29 ianuarie, 2013, 12:17

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *