Prima Pagina » Corpul Uman » Structura analizatorului gustativ

Structura analizatorului gustativ

Structura analizatorului gustativAnalizatorul gustativ este alcatuit din urmatoarele segmente:

Segmentul receptor:

SEGMENTUL RECEPTOR este reprezentat de mugurii (corpusculii) gustativi din structura unor papile (ridicaturi mici) situate in mucoasa linguala la nivelul fetei dorsale, marginilor si varful limbii. Aceste papile sunt: calciforme ce formeaza “V”-ul lingual, deschis anterior, vizibil pe fata dorsala si spre baza limbii, si fungiforme, situate mai ales inaintea “V”-ului lingual. Pe langa aceste papile gustative, pe mucoasa bucala mai sunt si alte papile – foliate, filiforme si hemisferice, care nu prezinta muguri gustativi.

Fiecare mugure gustativ contine printe celule de sustinere, celule senzoriale cu polul aplical ciliat spre exterior, formand prin conglomerarea mai multor cili – bastonasul gustativ. Polul bazal al celulei senzoriale este inconjurat de dendrite apartinand nervilor cranieni VII (facial), IX (glosofaringian) si X (vag).

Segmentul de conducere:

SEGMENTUL DE CONDUCERE este reprezentat de neuronii senzitivi ai nervilor cranieni micsti VII, IX, X a caror dendrite sunt indreptate spre receptori, iar axonii lor patrunzand intranevraxial sinapseaza cu al doilea neuron liber bulbar, din nucleul fasciculului solitar. Axonii neuronilor din nucleul fascicului solitar fac sinapsa in unii nuclei talamici de releu – al III-lea neuron, iar axonii acestor neuroni talamici se proiecteaza pe scoarta cerebrala.

Segmentul central:

SEGMENTUL CENTRAL este reprezentat cortical de aria 43 din piciorul girusului postcentral, locul unde se formeaza senzatiile gustative.

Gusturile pe care le percepem, in principal, sunt de patru tipuri: acru, dulce, amar, sarat. Perceperea excitatiilor gustative se realizeaza la nivelul mucoasei linguale, in mare, astfel: dulcele la nivelul varfului limbii, acrul pe margini, saratul pe fata dorsala, iar amarul spre baza limbii. Alimentele trebuie sa se dizolve in prealabil in saliva, spre a veni in contact si a excita cilii gustativi.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 17 august, 2011, 16:11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *