Prima Pagina » Corpul Uman » Structura Aparatului Genital Masculin

Structura Aparatului Genital Masculin

Structura Aparatului Genital Masculin

Testiculele sunt in numar de doua, adapostite in scrot (alcatuit dintr-o punga tegumentara, care are un sistem muscular complex ce ii permite o mare mobilitate) se dezvolta in regiunea lombara a cavitatii abdominale si din a treia luna a vietii intrauterine incep sa coboare, strabat peretele  anterior  al  abdomenului  in regiunea inghinala si la nastere ajunge in scrot. Testiculul este  invelit  intr-o  membrana conjunctiva alba-sidefie, fibroasa  numita albuginee. La   partea   superioara   a   glandei, albugineei se prezinta  mediastinul, strabatut de canalele excretoare, vasele si nervii testiculari. Din aceaste, ingrosari,    pornesc     spre     interior     septuriconjunctive  care  impart testiculul  in  200-300 de lobuli, de   forma   piramidala,   cu   baza   spre albuginee si varful spre mediastin.

Fiecare lobul testicular contine  1-4 tubi seminiferi contorti, in interiorul carora se formeaz gametii masculini (spermatozoizii). Tubii sunt separati intre ei prin tesut conjunctiv interstitial, in care se gasesc vase si nervi, precum si celulele interstitiale Leydig, care secreta hormonii androgeni. Tubii seminiferi contorti contin in pereti celulele seminale. Toti tubii unui lobul se unesc spre mediastinul testiculului intr-un colector comun tubul drept).

Tubii drepti se deschid intr-o retea de canale neregulate si apoi se colecteaza in 10-12 canale eferente care se indreapta spre epididim.

Epididimul stocheaza sperma si in final aici are loc maturarea spermatozoizilor. Acesta este situat in partea superioara si posterioara a testiculului si are forma de virgula. Canalul epididimar rezulta prin unirea canalelor eferente si se continua cu canalul deferent, care urca in abdomen. Acesta se continua cu canalul ejaculator si, dupa ce se uneste cu canalul de excretie al veziculei seminale, strabate prostata si se deschide in uretra. Veziculele seminale au rolul de a secreta un lichid care se elimina in canalul ejaculator, servind ca vehicul si mediu nutritiv pentru spermatozoizi.

Prostata este o glanda voluminoasa situata in pelvis, sub vezica urinara, inconjurand portiunea initiala a uretrei. Prostata secreta un lichid care intra in constitutia spermei, la fel ca si glandele bulbo-uretrale.

Penisul este organul copulator la barbat. Este alcatuit din doi corpi cavernosi si un corp spongios, care acopera uretra. La extremitatea distala se afla glandul.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 22 martie, 2013, 14:55

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *