Prima Pagina » Corpul Uman » Structura Aparatului Genital Feminin

Structura Aparatului Genital Feminin

Alcatuirea aparatului genital feminin este urmatoarea:

  • glandele genitale feminine (ovarele);
  • caile genitale reprezentate de: trompele uterine, uter, vagin;
  • glandele anexe (glandele mamare).

Ovarele sunt in numar de doua si sunt glande sexuale cu crestere mixta, situate in pelvis de o parte si de alta a uterului, produc gametii feminini (ovulele) si secreta hormonii sexuali feminini. Ovarele au o forma ovoida, turtita, acoperite cu un epiteliu germinativ care secreteaza foliculii ovarieni.

Tesulul ovarelor se diferentiaza in doua zone:

  • zona medulara;
  • zona corticala.

In partea centrala (zona medulara) ovarul este alcatuit din tesut conjunctiv lax, cu vase sanguine si limfatice si fibre nervoase.

Zona corticala prezinta la suprafata un epiteliu de acoperire si sub el foliculii ovarieni, formatiuni rotunde, pline sau cavitare, dupa stadiul evolutiv. La nastere exista la ambele ovare 400 000 -500 000 foliculi ovarieni primordiali. Cea mai mare parte a acestor foliculi degenereaza, si numai 300-400 foliculi se vor matura in perioada de fertilitate a femeii, formand gametii feminini (ovulele). Foliculii ovarieni se gasesc in diferite stadii de evolutie: primordiali, plini, cavitari, maturi.

Tuba uterina este un conduct care face legatura intre ovar si uter si are lungimea de aproximativ 10-12 centimetri. Extremitatea dinspre ovar are forma de palnie si prezinta numeroase franjuri (infundibulul), avand rolul de a capta si conduce spre uter ovulul expulzat.

Uterul este un organ cavitar, nepereche, situat intre vezica si rect. Are forma de para turtita orientata cu varful in jos, iar pe extremitatea sa inferioara se insera vaginul. Contine musculatura neteda si un epiteliu simplu formand mucosa uterina (endometrul) la interior, miometru (la mijloc) si perimetni (la exterior).

Vaginul, organ tubular si cavitar, continua colul uterin si reprezinta organul copulator al femeii. La exterior orificiul vaginal este inconjurat de labiile mici si mari. Extremitatea imferioara a vaginului se deschide in vestibulul vaginal (vulva). La acest nivel femeia virgina prezinta o membrana transversala, semilunara sau inelara, numita himen.

Vulva cuprinde labiile (doua perechi cu cute tegumentare) si clitoristul (organul erectil al vulvei).

Glandele mamare sunt organe a caror dezvoltare constituie unul din caracterele sexuale secundare ale femeii. Sunt glande perechi, asezate in partea anterioara a toracelui. Glanda mamara este alcatuita din lobi care se deschid, prin canalele galactofore, la nivelul mamelonului. Intre lobi se gaseste tesul conjunctiv de tip adipos.

In timpul sarcinii, parenchimul glandular prolifereaza, iar tesutul adipos dispare aproape complet. In stadiile tardive ale sarcinii si in alaptare volumul mamelei creste prin acumulare de colostru, apoi de lapte.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 10 aprilie, 2019, 14:37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *