Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Structura Chimica a Acizilor Nucleici

Structura Chimica a Acizilor Nucleici

Acizii nucleici sunt substante chimice macromoleculare alcatuite din unitati mai simple denumite nucleotide. O nucleotida este alcatuita dintr-o baza azotata, un zahar si un radical fosforic. Bazele azotate din molecula acizilor nucleici sunt de doua tipuri: purinice si pirimidinice, ele rezultand dintr-un nucleu denumit purina si respectiv pirimidina. Structura moleculara a ADN-ului a fost descoperit in 1953 de catre WATSON si colab.

Purina este un tip de baza de azotati, alcatuita dintr-un heterociclu format din 5 atomi de carbon si 4 de azot, in timp ce pirimidina are o alcatuire ceva mai simpla, fiind o baza azotata formata dintr-un heterociclu de 6 atomi din care 4 de carbon si 2 de azot. Cele mai importante baze purinice sunt adenina (A) si gaunina (G). Acestea sunt prezente atat in molecula de ADN cat si in cea de ARN.

Cele mai importante pirimidine sunt: citozina (C), si timina (T) in ADN. La ARN, in locul timinei se afla uracilul (U).

Zaharurile care intra in alcatuirea acizilor nucleici sunt riboza la ARN si dezoxiriboza la ADN. Aceste zaharuri sunt pentoze, avand cate 5 atomi de carbon.

Prin unirea unei baze azotate cu un zahar, riboza sau dezoxiriboza, se obtin asa numitele nucleozide. Prin fosfatizarea nucleozidelor se obtin nucleotidele care sunt unitatile de baza ale acizilor nucleici. Prin inlantuirea nucleotidelor se obtin polinucleotide sau acizi nucleici, in care intra mai mult de 10 nucleotide.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 12:58

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *